Öne Çıkanlar tsk CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut palandöken şehit CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan kurban bayramı Hakkari binali yıldırım PENÇEKİLİT Operasyonu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Barış Pınarı Bölgesi deprem

Özel: 'Nijerya'da Türk İşletmeleri İçin Küçük Bir Sanayi Bölgesi Kurulmalı'

‘Nijerya, Türk Sanayicisi ve Üreticisi İçin Müthiş Pazar’

Türkiye Nijerya İş Konseyi Başkanı Hakan Özel, Nijerya ile ticari ilişkilerini geliştiren Türkiye’nin, yeni işbirlikleri ile pazardaki konumunu artıracağını söyledi. Nijerya’yı müthiş bir pazar şeklinde değerlendiren Özel, Türk ihracatçılarına önemli bilgiler verdi.

Nijerya’nın tüketiminin neredeyse %90’ını ithal ettiğini söyleyen Türkiye Nijerya iş konseyi başkanı Hakan Özel, ‘Nijerya, Türk sanayicisi ve üreticisi için müthiş bir pazar. Nijerya’ya Türkiye’den hemen her şey satılabilir ve rekabetçi olunabilir, fakat Nijerya ile iş yapmak zor. İşçilik ucuz; ama altyapı, üstyapı, enerji, yetişmiş işgücü sorunları nedeniyle işletme maliyetleri çok yüksek. Nijerya pazarı devamlılık istiyor, malzemenin her daim pazarda mevcut olması tüketiciler için çok önemli’ dedi.

İthalata dayalı pazarda çok uluslu firmalar haricinde üretim ve dağıtım yapan esnafların Hintli ya da Lübnanlı olduğuna değinen Özel, ‘Bu bize özellikle Lübnanlı esnaflar karşısında avantaj sağlıyor; çünkü Hintli esnafın arkasında üreten bir ülkesi olduğu halde Lübnanlının böyle bir şansı yok. Her alanda işbirliği yapılabilir; fakat nemli olan doğru insanı bulmak. İşbirliği yapmak adına Nijerya’ya giderken dikkatli olunmalı, çünkü Nijerya çok potansiyeli olmasına karşın, ticari sahtekarlığın doğduğu yer olarak bilinir’ uyarısında bulundu.

‘Nijerya’da Küçük Bir Türk Sanayi Bölgesi Kurulmalı’

Nijeryalı gerçek iş adamlarının Türkiye’ye gelmesinin kolaylaştırılması gerektiğine dikkat çeken Hakan Özel, ‘ Diyarbakır, Edirne, İzmit, Kastamonu önderliğinde TİM, TİKA, THY ve diğer meslek kuruluşlarına destek verilmeli. Tek bir merkeze bilgi akışı ile programlı şekilde bunu kolaylaştırmak gerek. Nijerya’da özellikle Lagos limanına yakın bir bölgede, TC devleti himayesi ve desteğiyle alınacak bir arazide, küçük ölçekli Türk işletmelerinin yer alacağı bir sanayi bölgesi kurulması, Türk imajı ve ürünleri hakkında Nijerya pazarına doğru verecektir. Türk-Nijerya Ticaret Odası kurulumu ve faaliyete geçmesi için de çalışmalarımız sürüyor ’şeklinde konuştu.

Tüm üretici ve ihracatçılara pazar konusunda gereken bilgi ve desteği vermeye hazır olduklarının altını çizen Özel, ‘ Daha evvel de belirttiğim üzere Afrika, özellikle Nijerya kolay para kazanılacak bir bölge değil; potansiyeli bol ama meşakkatli bir bölgedir. Ülkeyi bilen kişi ve kuruluşlardan bilgi almadan hareket, para kaybına yol açabilir. Bu konuda tüm üretici ve ihracatçılarımıza bilgi vermeye hazırız’ ifadelerini kullandı.

‘Küçük Çaplı İşletmeler Hakim’

Nijerya’da geleneksel, küçük çaplı imalat ve işletmelerden oluşan bir endüstrinin bulunduğunu söyleyen Özel, ‘ Sanayinin %60’ı lagos ve çevresinde yer alıyor. Kano, Kaduna ve Ibadan diğer imalat sanayi merkezleri. Petrol endüstrisi ise, Port Harcourt ve Warri’de yoğunlaşmış durumda. İmalat GSYİH’nın %5’ini oluşturuyor. Bölgede tekstil, içecek, sabun, deterjan ve çimento, sanayi üretiminin %60’ını teşkil ediyor’ diye konuştu. 

Ağır sanayinin yeterince gelişmediğine değinen Özel, ‘ Artan petrol gelirleriyle; özellikle çelik, petro-kimya, gübre ve metal sanayinin devlet eliyle geliştirilmesine dayalı sanayi politikası benimsedi. Başta çelik sanayii, kendine yeterli endüstriyel bir sektör merkezi olarak düşünülse de bugün fabrikaların çoğunun %20 kapasiteyle çalıştığını görüyoruz’ dedi.

‘Etiketleme ve Kayıt Önemli’

Taşıma ve yükleme ile ilgili bilgi veren Özel, şunları kaydetti: ‘ Taşımacılar, manifestoyu Gümrük İdaresine vermeden ithal vergi rapor numaralarının yükleme manifestosuna kaydedildiğini garanti etmeli. Hava kargoda bu numaralar, havayolu hesabına yazılıyor. Gıda, ilaç, kozmetik ve zirai ilaç kalemleri ithalatında üretici ülke ve üreticiden analiz sertifikası; hayvansal ürünler, bitki, tohum ve toprak ithalatında sağlık sertifikası aranıyor. Ülkeye girecek tüm ürünler metrik sistemle etiketleniyor. Çift veya çok sayıda işaretlenmiş ürünlerin girişine izin verilmiyor. Gıda ve İlaç İdare ve Kontrol Ulusal Kuruluşu (NAFDAC) yerel olarak üretilen ve Nijerya’da dağıtımı yapılan gıda, ilaç, kozmetik, tıbbi cihazlar, kimyasallar, deterjan, paketlenmiş su için kalite standartlarını kontrol ve düzenleme yetkisine sahip. Nijerya’da satılacak ürünlerin NAFDAC’a kayıt edilmesi gerekiyor. Gıda ve ilaç dışında kalan tüm ürünler ise Türkiye’de TSE benzeri. SON tarafından belgelendiriliyor.’

‘İhracat Potansiyeli Olan Ürünlerde Çeşitlilik Çok’

Nijerya’ya ihracat potansiyeli olan ürünlerde çeşitlilik olduğunu anlatan Özel, ‘ Bu ürünleri; hamur mayaları, meyve suları, dondurulmuş su ürünleri, fındık, çikolatalı mamuller, domates salçası, otomotiv, otomotiv yan sanayi, radyo, televizyon, kaydedici cihazlar, demir-çelik ürünleri, maden ve inşaat makineleri, jeneratörler, konvektörler, transformatörler, pompa ve kompresörler, plastik ve metal borular, alüminyum sac levha şeritler, beyaz eşya ve klimalar, telefon ve telefon malzemeleri, musluk ve vanalar, ilaç, tarım makineleri ve traktörler şeklinde özetlemek mümkün’ dedi.

Kaynak: Asomedya(Ocak-Şubat2016)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.