Toplanan inek sütü miktarı, 2020 yılı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,0 artarak 873 bin 641 ton oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı Nisan ayına ilişkin Süt ve Süt Ürünleri Üretimini açıkladı. Buna göre; Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre toplanan inek sütü miktarı %3 arttı, Ocak-Nisan döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,4 arttı.
Nisan ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,3 olarak tespit edildi.
Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan içme sütü üretimi %12,6 artarak 146 bin 414 ton olarak gerçekleşti. Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre içme sütü üretimi %11,9 artarak 569 bin 965 ton olarak gerçekleşti.
Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan yoğurt üretimi %6,1 azalarak 88 bin 1 ton, Ocak-Nisan döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,2 artarak 360 bin 549 ton olarak gerçekleşti.
Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, tam yağlı süt tozu üretimi %40,2, inek peyniri üretimi %8,6, tereyağı üretimi %7, yağsız süt tozu %3, diğer peynirler (koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) %0,8 artarken, kaymak üretimi %5,8, ayran üretimi %55,8 azalmıştır.
Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre tam yağlı süt tozu %17,9, inek peyniri %7,3, tereyağı üretimi %4,8 artarken, kaymak üretimi %2,4, diğer peynirler (koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) %6,2, yağsız süt tozu %12,2 ve ayran üretimi %16,9 azalmıştır.