Öne Çıkanlar bugünün gündemi pkk cumhurbaşkanı erdoğan abd AİLE kılıçdaroğlu terörist çin CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin çukurova belediye başkanı soner çetin Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar türkiye

KOBİDER Başkanı Özgenç: KOBİ Tanımının Güncellenmesini Memnuniyetle Karşılıyoruz

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin tanımında değişiklik yapılmasına dair  kararın  Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi KOBİ’ler açısından sevindirici bir gelişmedir.

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, KOBİ tanımında yer alan mali bilançoların üst sınırının yeniden güncellenmesi ve daha fazla işletmeyi destek kapsamına almak için bu değişikliğe gidilmesi beklenen bir karardı.

Zira mali bilançosu 125 milyon TL’ye kadar olan firmalar KOBİ olarak tanımlanıyor. Ancak son dönemde döviz kurundaki artışlar nedeniyle çoğu işletmeler KOBİ niteliğini kaybettikleri için  KOSGEB ve benzeri desteklerden faydalanamıyordu. Dolayısıyla KOBİ’lerin tanımının değiştirilerek, bilanço üst limitinin 125 milyon liradan 250 milyon liraya yükseltilmesiyle, binlerce büyük işletme KOBİ kapsamına girecek. Böylece daha fazla firma, KOBİ’lere sağlanan destek, teşvik ve muafiyetten yararlanma imkânına kavuşacak.

KOBİ’lerin sınıflandırılmasında mali sınırların yeniden belirlenmesi işletmeler açısından memnuniyet vericidir.

Kaldı ki; KOBİ tanımı ülkemiz şartları gereği ve döviz kurundaki artışlardan dolayı 3-4 yılda bir güncellenmesi gerekmektedir. Çünkü daha fazla işletmenin KOBİ haklarından yararlanabilmeleri için yapılması gereken bir durumdur. Nitekim dünyada olduğu gibi Türkiye’de de güçlü kalkınmanın itici gücü KOBİ’lerdir.

Ayrıca KOBİ’lerin de KOSGEB tarafından verilen teşvik ve desteklerin firmaların büyümesi üzerindeki etkisinin büyük olduğu inkar edilemeyecek bir gerçektir.

KOBİ tanımının güncellenmesiyle çok sayıda büyük işletme KOBİ olacak

Dünya ekonomilerinde olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de KOBİ’ler önemli bir yere sahiptir. KOBİ’ler, Türkiye’de yalnızca ekonomik bir aktör değil; aynı zamanda sosyal dengenin de önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Zira istihdama yapmış oldukları katkı ve ülke ekonomisinden küçük işletmelerin de pay alması, sosyal dengenin korunmasını sağlamaktadır.

Türkiye’de KOBİ’lerin, büyük çaplı işletmelere oranı yüzde 99 civarındadır. Bu rakam yüzde 80 ortalamaya sahip dünya ülkeleri ile kıyaslandığı zaman oldukça büyük bir farkın varlığını ortaya koymaktadır. Bununla birlikte ülke içerisindeki toplam istihdamın yaklaşık yüzde 80’lik kısmını KOBİ’ler sağlamaktadır. Ayrıca üretilen ürün ve hizmetlerin yüzde 50’lik kısmı da KOBİ’lerin elinden çıkmaktadır. KOBİ’lerin ekonomi açısından ne denli önem arz ettiğinin farkında olan Türkiye, küresel ekonomi piyasalarında daha etkin bir aktör olabilmek adına sürekli bir şekilde KOBİ’leri desteklemektedir. Biz KOBİDER olarak yıllardan beri diyoruz ki; KOBİ’lerin yeni pazarlara açılabilmesi için ufuklarının genişletilmesi lazım. Bunun için yurt dışı fuarlara katılımları sağlanmalı.” diye vurguladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.