İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, “İhracatta anlık teslim çok önemli ama şu anda ihracat için 32 ayrı evrak dolduruluyor. Bir evrakla bu işi halledebilmeliyiz. Üretim yapanın bürokrasiye uyduğu değil, bürokrasinin üretim yapana göre şekillendiği bir yapı gerekli” dedi.
İstanbul Ticaret Odası’ndan yapılan açıklamaya göre, İTO Şubat ayı meclis toplantısında sektörün taleplerini dinleyen ve yanıt veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İTO’nun sektörel beklentileriyle ilgili bilgilendirildi. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, yaptığı konuşmada bürokrasinin azaltılması, tanıtımın artırılması ve verilen desteklerin ihracatçıya dönüş süresini kısaltmayı hedefleyen öneriler sundu. Çağlar, yeni pazarlara yapılacak ihracat ile Türkiye’nin dış ticaret hacmini geliştirmek yönünde İTO olarak her türlü göreve hazır olduklarını belirterek, bu yöndeki çalışmalar ile ilgili olarak da devletten taleplerini ve önerilerini sundu.
-“ÜRETİM YAPANIN BÜROKRASİYE UYDUĞU DEĞİL, BÜROKRASİNİN ÜRETİM YAPANA GÖRE ŞEKİLLENDİĞİ BİR YAPI GEREKLİ’’-
İhracatçının desteklenmesi için önerilerde bulunan Çağlar, kısıtlı bütçeye rağmen reklam, tanıtım için en az yüzde 5 bütçe ayırdıklarını ancak ihracat tanıtımı ve teşvikleri için hazine kaynaklarından ayrılan payın, ihracat hedeflerinin binde 3'ü kadar olduğunu vurguladı.
Çağlar şöyle devam etti:
“Biz de Türkiye'nin tanıtımını daha etkin yapmak için, ihracatçıyı desteklemek için daha çok pay ayırmalıyız. Verilen desteklerin ihracatçımıza dönüş süresini de kısaltmak önemli. Bu noktada vergiden mahsuplaşma sistemine de geçilebilir. Ayrıca en önemli konulardan biri Eximbank'ta köklü bir reforma gidilmesi. Daha hızlı, daha etkin ve daha farklı kredi metodları kullanılması lazım.
Avrupa'da ticari bankacılık tarihinin en kötü dönemini yaşarken Avrupa'daki firmaya gidip 'Türkiye'den satın al, kredin hazır desek' fark atarız. Bu noktada İhracat Kredisi Garanti Fonu'nun da artık ülkemizde hayata geçmesi şart. Teminat güçlüğü çeken ihracatçı firmalarımızın bu sayede önünü açabiliriz.’’