Türkiye’nin İran pazarında etkinliğini artırabilmek için Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) “Ambargo Sonrası İran Ekonomik ve Ticari Etki Analizi” başlıklı rapor hazırladı. Rapora göre İran’a yönelik yaptırımların kalkmasından sonra düşen petrol fiyatları, bu ülkenin büyümesinde zayıflama beklentisi yaratmasına rağmen, İran ekonomisinin 2016-2017 döneminde yüzde 4 ile 5.5 aralığında büyümesi öngörülüyor.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğiyle “Ambargo Sonrası İran Ekonomik ve Ticari Etki Analizi” başlıklı rapor hazırlandı. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ile TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından kamuoyu ile paylaşılan raporda, İran pazarının bölge ve Türkiye ekonomisine etkileri, bu ülke pazarında yaptırımlar sonrasında değişecek rekabet koşulları ve sektörel düzeyde Türk şirketleri için doğabilecek fırsat ve risklere karşı değerlendirmeler yer alıyor.
Gelecek 5 yılda İran’ın ithalatının yüzde 9,3 - 11,6 aralığında artış göstermesi beklenirken, rapora göre Türkiye’nin de bu ülkeye ihracatının aynı dönemde yıllık yüzde 13,7 oranında büyüyebileceğine dikkat çekiliyor.
DEİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir başkanlığındaki bir yönlendirme komitesinin katkılarıyla hayata geçirilen proje, İran’a yönelik uluslararası yaptırımların kalkmasının ardından Türkiye’nin bu pazarda etkinliğini artırabilmesi için adeta yol haritası olacak.
“İran küresel pazara entegre oluyor”
Raporu değerlendiren DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Soğuk Savaş’ın bitmesiyle Doğu Blok’unun küresel ekonomiye dahil olmasından sonra en büyük küresel ekonomik entegrasyon ile karşı karşıyayız. Yaptırımların kalkması ile Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olmayan ve en büyük ekonomi olan komşu ülke İran, yeniden küresel pazara entegre oluyor” ifadelerini kullandı.
Vardan ayrıca, İran’ın küresel ekonomiye, özellikle batı pazarlarına entegrasyonunun Türkiye üzerinden olacağını belirtti. Bölgede ticareti ve yatırımları etkileyecek büyük çapta bir jeopolitik risk oluşmadığı sürece, Türkiye’nin bu sürecin en önemli oyuncusu olacağını vurgulayan Vardan, şöyle devam etti:
“Şirketlerimiz ticaret, yatırımlar, hizmetler kanalıyla İran’ın sunduğu iş potansiyelini karlı yatırımlara dönüştürecekler. Yaptırımlar sonrasında böylesine bir varlık gösteren ülke olan Türkiye’nin eski iş ilişkileri, coğrafi yakınlık ile Türkiye’nin komşu ülke İran’a ihracatı yeni dönemde iki haneli artış gösterecek ve kısa bir sürede 30 milyar ABD Doları ticaret hedefine daha da yaklaşacağız.”
“Ambargoyla İran’a ihracat kaybı 5,72 milyar dolar”
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de İran’ın ambargo öncesindeki 2012 yılında en çok ihracat yapılan ülkeler arasında üçüncü sırada yer aldığını hatırlatarak, “O dönem genel ihracatımızın yüzde 6’sını İran ile gerçekleştiriyorduk. Ambargo ile birlikte, İran’a ihracatımızda ciddi düşüşler oldu. İran’a 2013’te ambargo uygulanmasıyla 2015 yılına kadarki ihracat kaybımız 5,7 milyar doları buldu” dedi.
Ambargoların geçen ocak ayında kalkmasıyla İran’a ihracatın 2016’da artışa geçtiğini vurgulayan Büyükekşi, şu ifadeleri kullandı:
“İran, ticari ilişkilerde dünyanın cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor. İhracatçı Eğilim Anketimizin sonuçlarına göre, İran; ihracatçılarımızın hedef ülke sıralamasında ABD’den sonra ikinci sırada yer aldı. Enerji, otomotiv, makine sektörlerimiz gelişmelerden olumlu etkilenecek. Ambargonun kalkmasının ardından TİM olarak İran’da Türkiye Ticaret Merkezi açtık. Tahran’daki dev ticaret merkezimiz 4 bin metrekarelik. Burada, farklı sektörlerden 60 firmamız ürünlerini sergileyebilecek. Yurtdışında atak yapmak isteyen firmalarımız için bu büyük bir fırsat.”
Çalışmayı Cumhurbaşkanı, Başbakan ve ekonomi yönetimine takdim ettiklerini belirten Vardan ve Büyükekşi, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Ekonomi Bakanlığı eş güdümünde rapor çerçevesindeki hedefleri kamu ile işbirliği içinde hayata geçireceklerini ifade etti.
İran Pazarı TİM Ve DEİK Markajında
Türkiye’nin İran pazarında etkinliğini artırabilmek için Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) “Ambargo Sonrası İran Ekonomik ve Ticari Etki Analizi” başlıklı rapor hazırladı.
17 Haziran 2016 Cuma 11:15