Öne Çıkanlar tsk CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut palandöken binali yıldırım Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk deprem şehit CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan Kuşadası Belediyesi Haberleri kuşadası kurban bayramı Hakkari

IMF: Krizden Çıkmak Çoğu Ülke İçin Yıllar Alacak

IMF Birinci Başkan Yardımcısı Geoffrey Okomato, pandeminin meydana çıkardığı ekonomik krizden çıkışın birçok ülke için yıllar alacağını belirterek hükümetlerin pandemi ile mücadele etmek için dünya çapında harcadıkları bütçeler toplamının 16 trilyon doları bulduğunu bildirdi.


Okomato kaleme aldığı makalede Mart 2020'den bu yana hükümetlerin pandeminin ortamında mali destek sağlamak için 16 trilyon dolar harcadıklarını ve küresel merkez bankalarının da bilançolarını toplam 7,5 trilyon dolar artırdıklarını belirtti.

Bütçe açıklarının II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek düzeyde olduğunu ve merkez bankaları 2020'de son 10 yılın toplamından daha fazla likidite sağladıklarını belirten Okomato, "Politika yapıcılar harekete geçmemiş olsaydı, Büyük Buhran'dan bu yana barış zamanındaki en kötü durgunluk olan geçen yılki durgunluk, üç kat daha kötü olacaktı" dedi.

Okomato, gelecek yıl aşılanmanın yaygınlaşmasıyla ve daha fazla ekonomi kademeli olarak yeniden açıldıkça, politika yapıcıların ekonomilerini çöküşten kurtarmaktan, büyüme odaklı reformlarla ekonomilerini güçlendirmeye yönelik temel bir değişimi tasarlamaya geçmeleri gerektiğini belirtti.

IMF Birinci Başkan Yardımcısı Okomato, dünyanın pandemi nedeniyle 2020-2024 döneminde 15 trilyon doların üzerinde üretim kaybı yaşayacağının hesaplandığını bildirdi.

-YÜKSELEN PİYASALARA UMUT VERDİ

Bu krizden çıkışın çoğu ülke için yıllar alacağını anlatan Okomato, "Gelecek kuşağa daha parlak bir geleceği yeniden inşa etmeleri için ilham vermek, bu nesil politika yapıcılar için ilk sıradaki sorun. Mevcut kriz bir yol ayrımına gelirken bu zorluğun üzerine cesur bir şekilde gitmeliler. Büyüme reformlarını kurtarma harcamalarıyla birarada icra etmek, vatandaşlarımıza söz verdiğimiz refahı sunacak ve COVID-19 sonrası bir dünyada kendi kaderimizi belirleyecek" dedi.

Okomato, küresel sermaye piyasalarına erişimi sürdürebilen yükselen piyasa ülkeleri için reformların ekonominin temellerini güçlendirebileceğini ve finansal koşullar sıkılaşsa bile, özellikle gelişmiş ekonomilerde enflasyon devam ederse, yatırımcı güveninin artabileceğini kaydetti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.