Öne Çıkanlar bugünün gündemi kılıçdaroğlu CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin çukurova belediye başkanı soner çetin diyarbakır chp pkk gündem başlıkları AİLE abd fenerbahçe MSB

IMF: 15 Temmuz Ülkeye Para Akışını Etkilemedi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye'deki 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin, ülkeye para akışına etkisinin düşük oranlı olduğunu bildirdi.

IMF Türkiye ekonomisi hakkında uyarıların da yer aldığı bir rapor yayımladı. IMF'nin "Bölgesel Ekonomik Konular" dizisinde "Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa" raporu, "Daha Güçlü Büyüme İçin Etkin Hükümet" başlığıyla yayımlandı.

 

Raporda, Orta, Doğu ve Güney Doğu Avrupa'da (ODGA) işsizliğin kriz önceki düşük düzeylerine ulaştığı, ücretlerin kimi zaman güçlü adımlarla artmış bulunduğu ve cari işlem dengesinin yeniden kötüleşmeye başladığı belirtildi. Emek piyasalarının ODGA bölgesinde Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) hariç güçlendiği bildirildi.

 

Raporda, "İşsizliğin tarihi düşük seviyelerine yaklaşmasıyla birlikte ücret baskıları, asgari ücretlerde önemli artışları da yansıtacak şekilde birikmeyi sürdürüyor" denildi. Bu konuda AB, bazı Baltık üyeleri ve Türkiye'nin incelenmesi kaydı düşüldü.

 

Kredilerde toparlanmanın ekonomik aktiviteyi yakalamış göründüğü belirtilirken yerel koşulların ülkelerde farklılıklar yarattığı anlatıldı. Buna göre BDT ve Türkiye dışında kredi artışları genelde 2015 sonundan itibaren iyileşme gösterdi.

 

Raporda, "Birçok gösterge üretim uçurumunun büyük ölçüde kapandığına işaret etse de, BDP ve Türkiye dışında enflasyonist baskılar düşük kalıyor" denildi, "Türkiye'de hedefin üstünde gerçekleşen enflasyona karşın merkez bankası, ekonomi 2015 sonundaki güçlü bir bitiş sonrası yavaşlamışken, gecelik borç verme oranlarını düşürerek parasal koşulları rahatlattı" ifadesi yer aldı.

 

-15 TEMMUZ VE TÜRKİYE EKONOMİSİNE ETKİSİ-

 

Raporda "Uygun dış finansman koşulları zeminine karşı ülkelere özgü negatif şoklar, şu ana değin sınırlı etkiye sahip durumda görünüyor" saptaması yapıldıktan sonra şöyle devam edildi:

 

"Örneğin Türkiye'deki başarısız darbe girişimi ve sonra konulan olağanüstü hal uygulaması Türk para politikasında bir rahatlama ve halihazırdaki büyük cari işlem açığına rağmen sermaye akışı üzerinde sadece küçük bir etkiye sahip oldu. Ve Türkiye'nin ülke kredi notunun Moody's tarafından yatırım yapılamaz dereceye indirilmesine piyasanın tepkisi negatif ancak, düzenli oldu."

 

IMF Türkiye'de örneğin asgari ücret artışlarına bağlı harcama artışlarının bu yıl mali açığı yukarı çekebileceğini belirtti.

 

Türkiye'de büyümenin gelecek birkaç yılda potansiyelin altında gerçekleşmesinin beklendiğini dile getiren IMF, "2016'da daha yavaş büyüme, kredi yavaşlaması, reel efektif döviz kuru değerlenmesi ve artan siyasi belirsizlik ortasında tüketici ve yatırımcı güveninde bir zayıflığın negatif etkisi yanında karşı dış şokları yansıtacak. 2017'de büyümenin; 2016'da büyümeyi itekleyen bir defaya mahsus faktörler dağılır ve aşınmış iş güveninden kaynaklanan karşı rüzgarlar yatırım üzerinde ağırlığını daha da koyarken, potansiyelin altında kalması tahmin ediliyor" dedi.

 

IMF, BDT ve Türkiye'de enflasyonun yüksek kalmasının tahmin edildiğini bildirdi. Türkiye'de bunun geçen yıl yaşanan dövizde değer kaybı ve parasal gevşemenin etkisiyle gerçekleşeceği belirtildi.

 

Belarus, Hırvatistan, Macaristan, Karadağ ve Türkiye gibi yüksek borç ya da mali ya da dış finansman gereksinimi bulunan ülkelerin piyasa hassasiyetindeki ani bir kaymaya karşı daha kırılgan olduğunu hatırlatan IMF, "Bu özellikle, büyük negatif net uluslararası yatırım pozisyonu ve büyük dış finansman gereksinimleri karşısında Türkiye ile ilgili" dedi.

 

IMF Türkiye'nin tamponlar oluşturması ve dış dengesizliklerle, enflasyonun ve uzun süreli yapısal zayıflıkların üzerine gidebilmesi için uygun dış koşullardan yararlanmayı hedefleyen politikalar uygulaması gerektiğini bildirdi. Bu yıl, 2017'deki ek yavaşlama durumunda otomatik stabilizerlerin çalışmasına olanak tanınması gereğine dikkat çeken IMF, dengesizliklerin kalıcı ve enflasyonun yüksek seyretmesi halinde orta vadede ek sıkılaşmaya ihtiyaç olabileceğine değindi.

 

IMF Türkiye'de yapısal reformların özel tasarruf oranlarını artırmaya ve iş ikliminin iyileştirilmesine odaklanması gerektiğini bildirdi.

 

Raporda Türkiye'de kamu yatırımlarının 2006-13 arası önemli ölçüde iyileştiği, verimlilik açığının, yüzde 30'dan yüzde 10'a indiği belirtildi. Bu iyileşmenin büyük ölçüde, daha kaliteli altyapı yanında altyapıya erişimle ölçülebileceği belirtildi. Türkiye'nin 2001 bankacılık krizi sonrası mali konsolidasyon ve makroekonomik istikrar programını izleyen dönemde kamu yatırımlarının hızlandığına değinen IMF, Türkiye'de vergi toplama masraflarının düşük olduğunu ancak vergi borcunun yüksek görüldüğünü bildirdi.

Anahtar Kelimeler:
ImfUluslararası Para Fonu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.