Öne Çıkanlar bugünün gündemi pkk cumhurbaşkanı erdoğan abd AİLE kılıçdaroğlu terörist çin CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin çukurova belediye başkanı soner çetin türkiye Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

Havacılık Sektöründe 25 Milyon Kişi İşini  Kaybedebilir

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği,COVİD-19 krizi nedeniyle havacılık sektöründe yaşanan büyük talep düşüşünün yaklaşık  25 milyon kişinin işini kaybetmesine yol açacağına ilişkin yeni bir rapor yayınladı. 


IATA tarafından hazırlanan rapora göre turizm ve seyahat sektörleri de dahil olmak üzere bugün yaklaşık 65 milyon kişinin geçim kaynağı havacılık sektörüne bağlı bulunuyor. 2.7 milyon kişi ise doğrudan havacılık sektöründe çalışıyor.IATA senaryosuna göre katı seyahat kısıtlamalarının üç ay gibi bir zaman sürmesi halinde yaklaşık 25 milyon kişi işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. 

IATA çalışması Asya-Pasifik bölgesinde 11.2 milyon kişinin,Avrupa bölgesinde 5.6 milyon kişinin,Güney Amerika bölgesinde 2.0 milyon kişinin,Kuzey Amerika’da 2 milyon kişinin,Afrika bölgesinde 2 milyon ve Ortaoğu bölgesinde de 900 bin kişinin işinden olacağını öngörüyor. 

Aynı senaryoda, havayolu şirketlerinin 2020 yılında 2019 yılına göre tam yıl yolcu gelirlerinin 252 milyar dolar (% -44) düşeceği tahmin ediliyor. En kritik dönem olarak görülen ikinci çeyrekte havayolu sektörünün 61 milyar dolar gibi büyük bir  nakit kaybına uğrayacağı hesaplanıyor. 

HÜKÜMETLERE ACİL YARDIM VE FİNANSAL DESTEK ÇAĞRISI

Havayolları hükümetlere sektöre acil finansal yardım çağrısında bulunurken, COVİD-19 pandemisi kontrol altına alındığında havayollarının varlıklarını devam ettirebilir durumda olabilmeleri için bu yardımın gerekli olduğunu belirtiyorlar. IATA bu kapsamda hükümetlere yaptığı çağrıda doğrudan finansal desteğin yanı sıra sektöre  kredi kaynağı açılması, kredi garantileri verilmesi ve tahvil-bono ihraçları için destek ve vergi muafiyetleri ve kolaylıkları sağlanması talebinde bulunuyor. 

HAVA YOLLARI KRİTİK EŞİKTE 

IATA Başkanı Alexandre de Juniac açıklamasında “COVID-19'un havayolu endüstrisi üzerindeki yıkıcı etkisini yeterince açıklayacak hiçbir kelime bulamıyoruz.Ortaya çıkacak ekonomik acı, havayollarına bağımlı işlerde çalışan 25 milyon kişi tarafından paylaşılacak. Hava yollarının salgın kontrol altına alındığında dünya ekonomisinin iyileşme ve toparlanma sürecine öncülük edebilmeleri için varlıklarını sürdürebilir durumda kalmaları gerekiyor. Havayolları şu anda kritik bir eşikte bulunuyor” dedi. 

IATA Başkanı acil finansal yardımların yanı sıra havayolları sektörünün pandemi sonrasına iyi hazırlanması için çok planlı ve koordineli bir çalışma içerisinde olması gerektiğine işaret ederek “ Havacılık sektörü daha önce hiç bu ölçekte kepenkleri indirmemişti. Dolayısıyla bu kapalı kalma durumundan sonra yeniden nasıl başlayacağız konusunda da hiçbir deneyimimiz yok. Sektör için karmaşık olacak. Pratik düzeyde, süresi dolmuş lisanslar ve sertifikalar için geçiş dönemi koşullarına ihtiyacımız olacaktır.Ve yeniden hizmet vermeye başlar hale gelmeden  önce kaldırılması gereken seyahat kısıtlamalarını yönetmeye yönelik öngörülebilir ve verimli bir yaklaşım bulmalıyız. Bunlar, önümüzdeki başlıca görevlerden sadece birkaçı. BU süreçte başarılı olmak için havacılık endüstrisi ve hükümetler uyum içinde ve birlikte çalışmalıdır ”dedi.

YENİ İŞ MODELLERİ GEREKECEK

IATA Başkanı de Juniac “Kuşkusuz yeni dönemde ,birkaç hafta önce kapattığımız aynı sektörü yeniden başlatmayı beklemiyoruz. Havayolları kuşkusuz “Birkaç hafta önce kapattığımız aynı sektörü yeniden başlatmayı beklemiyoruz. Havayolları hala dünyayı birbirine bağlayacak. Ve bunu çeşitli iş modelleri aracılığıyla yapacağız. Ancak endüstri süreçlerinin adapte edilmesi gerekecektir. Bu işe hızla başlamalıyız. Birçok yeni sürecin koordineli bir şekilde uygulanmadığı 9.11'den sonra yapılan hataları tekrarlamak istemiyoruz. Bu kriz nedeniyle işleri risk altında olan 25 milyon insanın kaderi  sektörün etkin bir şekilde yeniden başlamasına bağlı olacak ”açıklamasında bulundu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.