Öne Çıkanlar bugünün gündemi pkk cumhurbaşkanı erdoğan abd AİLE kılıçdaroğlu terörist çin CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin çukurova belediye başkanı soner çetin Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar türkiye

Gelecek 20 Yılda Havada Yolcu Sayısı İki Kat Artacak, Yılda 8.2 Milyar Kişi Uçacak

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA hava ulaşımında mevcut uçuş trendlerini dikkate alarak yaptığı hesaplamada  yıllık yolcu sayısının küresel ölçekte bugüne göre iki kat artarak 2037 yılında 8.2 milyon kişiye ulaşacağını öngördü.


IATA'nın gelecek 20 yıla ilişkin yaptığı öngörüsü havacılık endüstrisinin çekim merkezinin doğuya doğru kaydığını ve büyümenin arkasındaki gücün de bu eğilim olduğunu gösteriyor.


Hesaplamalar, gelecek 20 yılda birleşik yıllık büyüme oranının yüzde 3.4 olacağına ve bu oranlı büyümenin toplam yolcu sayısını bugünkü seviyelere göre iki katın üzerinde artıracağına işaret ediyor.


Korumacılık tedbirleri en büyük engel


IATA bu iyimser tablonun yanında risklere de vurgu yaparak hava ulaşımındaki büyüme perspektifinin ve havacılığın sağlayacağı ekonomik faydaların  hükümetler tarafından uygulanan korumacı politikalar nedeniyle sınırlı kalacağı uyarısında da bulundu.


Raporun öngörülerini dünya basınına açıklayan IATA Başkanı Alexandre de Juniac


"Havacılık büyüyor ve bu büyüme tüm dünya için çok büyük faydalar yaratıyor. Gelecek 20 yılda havayoluyla seyahat eden yolcu sayısında öngörülen iki katlık artış sayesinde küresel ölçekte 100 milyon yeni istihdam bekliyoruz.  Bu yılki öngörü raporunu destekleyen iki önemli faktör var. Birincisi  dünyada hava trafiğinin  coğrafi olarak doğuya doğru kaydığını görüyoruz. İkinci olarak da eğer hükümetler sert korumacı tedbirlere başvururlarsa bunun hem havacılığın büyümesi hem de ekonomik faydaları üzerinde negatif etki üreteceğini öngörüyoruz"dedi.


Asya-Pasifik çekim merkezi


IATA tahminlerine göre Asya-Pasifik bölgesi büyümenin itici gücü olarak gelecek 20 yılda en hızlı büyümeyi gerçekleştirecek ve kazanılan yeni yolcu sayısının yarıdan fazlasını bu bölge üretecek. Bu bölgedeki büyümenin temel itici gücü ise ekonomik büyüme ve hanehalkı gelirlerindeki artışın yanı sıra hem nüfus hem de demografik yapıdaki lehte gelişmeler olacak.


Çin en büyük pazar oluyor


IATA raporunda öne çıkan diğer öngörüler de şöyle:


- Çin 2020'lerin ortalarına gelindiğinde dünyanın en büyük sivil havacılık pazarı olurken, ABD 'nin elinden bu ünvanı alacak.Çin ekonomisinin tüketimi teşvik eden yeni bir dengeye oturmasıyla bu durum uzun dönemde güçlü bir yolcu talebi yaratacak.

-Hindistan 2024 yılında İngiltere 'yi geride bırakarak ABD' nin ardından sivil havacılıkta dünyanın üçüncü büyük gücü haline gelecek.

-Endonezya havacılık liginde en hızlı tırmanışı gösterirken, bugün bulunduğu 10'uncu sıradaki yerinden 2030 yılında dördüncü sıraya yükselecek.

-Tayland ise 2030 yılında İtalya'yı lig dışına iterek en büyük 10 pazardan biri olacak.


Yarıdan fazlası bir bölgeden geliyor

-Çin gelecek 20 yılda 1 milyar yeni yolcu ile yıllık yolcu sayısını 1.6 milyar kişiye çıkaracak.

-ABD 481 milyon yeni yolcu ile toplam sayıyı yıllık1.3 milyon kişiye çıkaracak.

-Hindistan 414 milyon yeni yolcu kazanımıyla yıllık yolcu sayısını 572 milyona ulaştıracak.

IATA tahminleri Asya-Pasifik bölgesi içinde, bu bölgeye ve bu bölgeden yapılan uçuşlarda

söz konusu dönemde ekstra 2.35 milyar yolcunun pazara gireceğini ve toplam yıllık yolcu sayısının 4 milyara yaklaşacacağını gösteriyor. Bu bölgede yıllık ortalama büyüme de yüzde 4.8 olarak tahmin ediliyor.


-ABD, Kanada'nın  içinde yer aldığı Kuzey Amerika bölgesinde ise gelecek 20 yılda toplam yolcu sayısı 1.4 milyar kişi olarak öngörülüyor.


-Türkiye’nin de içinde yer aldığı Avrupa bölgesi gelecek 20 yılda ortalama yıllık yüzde 2 büyüme sağlarken, dünya yolcu pazarında toplam 1.9 milyar kişilik bir pay alacağı hesaplanıyor.


-Güney Amera pazarı ise yılda yüzde 3.6'lık bir büyüme oranıyla toplam 731 milyon yolcuya ulaşacak.


-Orta Doğu bölgesi havacılık pazarının en hızlı büyüyen bölgelerden biri olacak. Gelecek 20 yıllık öngörü tablosunda Orta Doğu pazarının yıllık yüzde 4.4'lük büyümeyle her yıl ortalama 290 milyon ekstra yolcu üreterek,toplam 501 milyon yolcuya ulaşması öngörülüyor.


-Afrika pazarındaki büyüme yüzde 4.6 olarak hesaplanırken, bu bölgenin dünya pazardaki toplam yolcu sayısı da  yıllık 199 milyon kazanımıyla 334 milyon  kişi olarak öngörülüyor.


Altyapı krizine dikkat


IATA Başkanı Alexandre de Juniac, geleceğe yönelik hangi büyüme senaryosu yapılırsa yapılsın ticari havacılığın önemli bir altyapı kriziyle karşı karşıya bulunduğunu savunarak "

Mevcut havaalanları ve hava trafik kontrolü yolcu talebi beklentilerini karşılamaya yetmiyor. Hükümetler ve havaalanı altyapı kuruluşları hem sektörle yakın bir çalışma içinde olmak hem de gelecek için stratejik plan yapmak durumundalar. Şimdi bu konuda alınacak kararların havacılığın yaratacağı değer üzerinde bir etkisi olacağı kesindir. Havayoluyla seyahate yönelik her geçen gün artan talep,  büyüme ve genişlemenin sürdürülebilir bir şekilde olması sorumluluğunu bize yüklüyor"dedi.


Karbon emisyonu 2005 seviyesine inecek


IATA Başkanı, havacılık endüstrinin gelecek planları konusunda çevreci uygulamalara yönelik en net taahhütler oluşturan sektör olduğunu vurgulayarak karbon emisyonlarını azaltma kararlılığını sürdüreceklerini ve 2050 yılına gelindiğinde karbondioksit salınımını yarı yarıya azaltarak 2005 seviyesine düşürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.