Öne Çıkanlar AİLE Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist ABD Başkanı Joe Biden CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan MSB İsrail bugünün gündemi Bronşiolit tanısı nasıl konur 3 Eylül 2023 Pazar Gündemi Mayıs 2023 TarımÜFE Uluslararası Okuma Becerilerinde Gelişim Araştırması sonuçları

Fındık Tüketimi Yüzde 29 Artış Gösterdi

Türkiye’nin önde gelen kuruyemiş kuruluşlarından Papağan Kuruyemiş’in satış verilerine göre bu yılın Ocak, Şubat ve Mart aylarında çerezlik fındık tüketimi %29 artış gösterdi. 2015 rekoltesinin daha iyi geçmesi nedeniyle bollaşan ve fiyat baskısı gevşeyen fındık, kuruyemiş tutkunlarının yeniden ilgi alanına girdi. 

Yağış eksikliği ve don olayı nedeniyle 2014 yılında tarımsal mahsullerde geniş çaplı rekolte düşüklüğü yaşandığını ve bu nedenle kuruyemiş sektöründe başta fındık olmak üzere antep fıstığı ve kayısı gibi ürünlerde, hem hammadde hem de son tüketici aşamasında tarihi fiyat yükseklikleri yaşanmıştı. Halkımız bu süreçte kuruyemiş tüketiminden vazgeçmemiş fakat daha ekonomik kuruyemiş ürünlerine yönelmişti.

 

2014-2015 yıllarında Fındığı bırakıp fıstığa yönelmiştik

O dönemki gelişmelerle birlikte daha bol bulunan ve daha uygun fiyatla satışa sunulan yer fıstığı, kabak çekirdeği ve ay çekirdeği daha fazla ön plana çıkmıştı. Ancak 2015 yılı; fındık, antep fıstığı, kayısı gibi ürünler açısından rekoltenin daha normal geliştiği bir yıl oldu. Bollaşan mahsul ile birlikte fiyat baskısı bir miktar gevşedi ve bu gevşeme tüketimi olumlu etkiledi. Fındığın tüketimi burada önemli bir gösterge olarak öne çıkıyor. Son tüketiciye ulaşan fındık fiyatlarında; kalitesine, açık veya paketli olması ya da satış noktalarına göre değişmekle birlikte yüzde 30-35 arasında değişen oranlarda fiyat düşüşü meydana geldi.

 

Fındık yeniden tüketicinin radarında

Paketli kuruyemişin Türkiye’deki en büyük kuruluşlarından biri olan Papağan Kuruyemiş, ürün sunduğu Türkiye’deki ulusal ve yerel 10 organize market ile bayi kanalındaki tüketim verilerini değerlendirdi. Buna göre fındık tüketiminde 2016’nın ilk üç ayında (Ocak ve Şubat, Mart), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 oranında tüketim artışı gösterdi. Yani fındıktan uzaklaşan tüketici, fındığa yeniden dönmeye başladı.

 

Papağan Kuruyemiş gramaj yükseltti

Papağan Kuruyemiş, bu süreçte fındıktan uzaklaşan kuruyemiş tutkunlarına daha doygun fındık keyfi yaşatmak için paketlerindeki içeriği arttırdı. ‘Papağan Kuruyemiş Kavrulmuş Fındık İçi’ ürün paketi, 140 gramdan 180 grama yükseltildi. Bu yaklaşımıyla ‘fındığa dönüşü’ desteklemeyi hedefleyen Papağan’ın ürünleri, Türkiye’nin önde gelen perakende noktalarında satışa sunuluyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.