“Türkiye İnovasyon Haftası” bugün İzmir’de başladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’deki gençlerin gözde Candy Crush oyununa dikkat çekerek, bunun gelirinin Türkiye’deki şeker fabrikalarının toplam cirosundan büyük olduğunu vurguladı ve inovasyonun öneminin altını çizdi.
“Türkiye İnovasyon Haftası”nin İzmir’de “Büyük işler ve büyük hayaller” heyecanıyla başladı. Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası’nda ulusal ve uluslararası alanda inovatif çalışmalarıyla öne çıkan 44 konuşmacı başarılarını anlattı. TİM ve TEB Girişim Evleri’nin önemli projeleri ile marker hareketinin uygulamaları ilk kez İzmir’de sergilendi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, hedeflere ulaşmak için katma değerli üretime ve dolayısıyla inovasyonun önemine vurgu yaparak, “Türkiye’nin inovasyon bağlamında tek meselesi yalnızca devletin ve bürokrasinin dönüşümü değil. Mesele aynı zamanda iş dünyasının dönüşümüdür. Bu nedenle yeni nesil girişimci profiline ihtiyacımız var” dedi. İzmir’de iki gün sürecek etkinliklerde yeni nesil girişimci profiline ihtiyaç duyulduğu ve bunun için neler yapılması gerektiği inovasyonda başarı sağlayan ulusal ve uluslararası birçok girişimci tarafından anlatıldı.
Büyükekşi, günümüz dünyasında artık sermayenin üstünlüğüne dayalı dönemin kapandığını, beşeri sermayenin öne geçtiğini söyledi. Fırsatların azaldığı iş dünyasında artık fırsat yaratan yeni iş anlayışına geçmek gerektiğini ifade eden Büyükekşi, “Artık yeni nesil girişimci profiline ihtiyaç var. Ne kadar yaratıcı isen o kadar başarılısın. İnovasyon ise bir fırsat değil, düşünce biçimi, yaşam biçimi. Zengin olmak için araç olamaz, amaç olmalıdır. Bizler geleceğe yürümüyoruz. Gelecek üzerimize geliyor. Bu nedenle TİM olarak inovasyonu yaşam biçimi yapan yeni neslin oluşması için gayret gösteriyoruz. Sınırsız inovasyon, sınırsız potansiyel mottosu ile yeni nesil yaratıcı girişimci yetiştirmek, onlara sermaye desteği sağlamak ve inovatif rol modellere destek vermek istiyoruz” dedi.
-“CANDY CRUSH’IN DEĞERİ 5,9 MİLYAR DOLAR”-
Günümüzde cep telefonlarında kullanılan en yaygın türlerden örnekler vererek inovasyonun önemini vurgulayan Büyükekşi, şunları kaydetti:
“Bugün gençlere baktığımızda, cep telefonlarında Candy Crush oynadıklarını görüyoruz. Dünyada 100 milyon kullanıcısı olan bir oyun. Değeri ise 5,9 milyar dolar. Türkiye’deki tüm şeker fabrikalarının cirolarını toplasak, değeri bu kadar etmez. Yine cep telefonlarında kullandığımız Whatsapp örneği. Aylık 1 milyar aktif kullanıcıya sahip. Günlük 1,6 milyar fotoğraf paylaşımı ve 53 farklı dilde 42 milyar mesajlaşma oluyor. Sadece 57 mühendis ile çalışıyor ve 2014 yılı satış rakamı 19 milyar dolar oldu. Bu örnekler, ilham almak için çok önemli rakamlar. Türkiye’nin 2023 ihracat hedefimiz, işte bu nedenle inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve markanın önemine binaen koyuldu. Anadolu’da adım adım, dalga dalga yayılarak aynı şekilde inovasyon ve girişimcilikle gençlere katkı sağlamayı arzu ediyoruz. Başarıya giden yol inovasyondan geçer. Bu iş inanma ve güvenme meselesi. Biz de boşa çıkarmayacağız.”
-“TSUNAMİ’YE HAZIR MIYIZ?”-
Büyükekşi, inovasyon konferanslarına başladıkları günlerde, yelkenlerde küresel ticaret artışının güçlü rüzgârları olduğunu anımsatırken, “İhracatımız, dünya ticaretindeki artışa paralel olarak süratle artıyordu. İş adamlarımız fırsatardan yararlanmayı biliyorlardı. Biz o günlerde şunu öngördük. Bir gün bu rüzgar yavaşlayabilir, bitebilir hatta ters yöne de esebilir. O zaman ne yapacağız? İşte bu noktada biz inovasyon dedik. Ne kadar akıllı, bilgili ve yaratıcıysanız o kadar zengin olacağınız bir çağın nemli rüzgârları yavaş yavaş yüzümüze vuruyor. Bu nemli rüzgârlar neyin habercisi biliyor musunuz? Her şeyi silip süpürecek bir tsunaminin habercisi. Hazır mıyız böyle bir tsunamiye? Hayır. Maalesef hayır. Peki,hazır olmanın yolu ne? İnovasyon yapmak mı? Hayır. İnovasyon yapılan bir şey değil çünkü. inovasyon yararlanacağımız bir fırsat değil. İnovasyon bir düşünce biçimi. İnovasyon yaşanan bir şey” ifadelerini de kullandı.
-YARIN DA DEVAM EDECEK-
İzmir’de başlayan ve yarın da devam edecek olan “Türkiye İnovasyon Haftası” etkinlikleri, Arçelik, Türk Ekonomi Bankası ve Türk Hava Yolları’nın sponsorluğunda, İzmir Kalkınma Ajansı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla gençleri, sanatçıları, iş dünyasını, akademisyenleri bir araya getirdi. “Trend Avcılığı” kitabının yazarı Magnus Lindkvist’ten Alibaba.com’un 2008 yılına kadar başkan yardımcılığını yürüten Porter Erisman'a, e-bebek.com Genel Müdürü Halil Erdoğmuş’tan “Refika’nın Mutfağı”nın kurucusu Refika Birgül’e kadar birçok konuşmacı etkinliklerde söz aldı. Konuşmacılar, inovasyon ruhunun tüm Anadolu’ya yayılabilmesi ve başarıya ulaşabilmesi için başarı hikâyelerini dinleyicilerle paylaştı.
-“GEÇTİĞİMİZ YIL BU SALONDA 9 BİNE YAKIN KİŞİYİ AĞIRLADIK”-
EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk sözlerine, bundan tam 3 yıl önce Türkiye inovasyon haftası etkinliklerini Anadolu’ya yayma fikrinin ortaya atılmasıyla, buna ilk talip olan ilin İzmir olduğunu söyleyerek başladı. İnovasyonun toplumları değiştirdiği gibi dünyayı da değiştirdiğinin altını çizen Ünlütürk, “Biz Türkiye’yi bu değişimin merkez ülkelerinden biri olarak görüyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan hedeflediğimiz ihracatta ancak bir dönüşümle ulaşılacak hedefler. Nitekim içinde bulunduğumuz zor coğrafya itibarıyla yüksek katma değer üretmek ve ihraç etmekten başka çıkış yolumuz yok. İşte Türkiye’nin bu dönüşüm arzusunun mihenk taşlarından biri olan Türkiye İnovasyon Haftası İzmir Fuarı bu yüzden büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz yıl bu salonda 9 bine yakın kişiyi ağırladık. İzmir artık gücünü inovasyondan alıyor” diye konuştu.
-“YAŞANAN ACILARA SON VERMEK İÇİN BİLGİ, YENİLENME VE İNOVASYON ŞART”-
Ünlütürk konuşmasında, ülke olarak Türkiye’nin zor günlerden geçtiğini, masum insanların terörden dolayı hayatlarını kaybettiğine de dikkat çekti. Yaşanan acılara son vermenin uzun vadeli planın açık olduğunu söyleyen Ünlütürk, söz konusu planın “bilgi, yenilenme ve inovasyonla” olacağını vurguladı.
Ünlütürk sözlerini, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ünde dediği gibi, bütün ilerlemeler insan fikrinin eseridir. Fikri harekete geçirmek birinci işimiz olmalıdır. Bir kere millet benliğine hâkim olsun, düşünebilsin yeter” ifadeleriyle tamamladı.
Arçelik de akıllı ürünleri nasıl hayata geçirecekleri ile ilgili çalışmalarını tanıttı.