Öne Çıkanlar palandöken deprem tsk cumhurbaşkanı erdoğan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk recep tayyip erdoğan binali yıldırım Kuşadası Belediyesi Haberleri pkk kurban bayramı tüik

Başbakan Binali Yıldırım Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırım Programlarını Açıkladı

Başbakan Binali Yıldırım, “Önümüzdeki 4 yıl 2 konu bölge için önemli. Sulama ve tarım. Sulanabilir tarım arazilerini artıracağız. Bölgenin kurtuluşu tarımda. Arazilerin sulamasında terör örgütü ne kadar uğraşırsa uğraşsın, Silvan Barajı’nı yapacağız” şeklinde konuştu.

Başbakan Yıldırım, Diyarbakır’da “Doğu ve Güneydoğu Yatırım – Destek Hamlesi” tanıtım programında konuştu. Terörden etkilenen doğu ve güneydoğudaki 23 ilde yapımı süren ve yeni yapılacak olan yatırımları anlatan Başbakan Yıldırım, yapılacak her işin planlara uygun yapılacağının altını çizdi.

Önümüzdeki yılsonunda Sur’da 2017 sonunda evi ya da işyeri zarar gören her vatandaşın mağduriyetinin tamamen bitmiş olacağını ifade eden Başbakan Yıldırım, “Bir ay sonra Cizre’de 2 bin 500 konutun inşaatları yükselecek. 2 ay içinde Yüksekova’da bin 500 konut başlamış olacak. Ticaretin kalbi, Gazi ve Melik Ahmet caddelerindeki bütün dükkanlar ahşap taş mimariyle yenilenecek. Sur içinde yıkılan yerden başlayarak bütün evleri tarihi dokusuyla yeniden yapacağız. Hz. Süleyman Camii’nin etrafını yenileyeceğiz. Dünyaca ünlü Hamidi Hamidi adına bir sanat müzesi, Celal Güzelses adına müzik evi yapacağız. Bu 7 merkeze gençlik ve kadın merkezleri yapacağız” diye konuştu.

“36 BİN KONUT HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLECEK”

Başbakan Yıldırım, doğu ve güneydoğudaki 23 ilde yapılacak olan projeleri şöyle anlattı:
“Terörden zarar gören şehirlerimizi, ilçelerimizi tamamen yeniliyoruz. Sur, Şırnak il merkezi, Silopi, İdil ve Cizre ilçelerini, Hakkari Yüksekova, Mardin Nusaybin ilçesini konutlarla, yollarla, altyapıyla, hastaneyle, okullarla, parklarla, ibadethanelerle sosyal tesisleriyle tekrar ayağa kaldırıyoruz. Özellikle Diyarbakır Sur’u tarihi dokuya sadık kalarak yeniden inşa edeceğiz. Hz. Süleyman camiinin çevresini restore ediyoruz. Anıt niteliğindeki yapıları yeniliyoruz. Sur içinde 7 bin,  Şırnak’ta 10 bin 126, Hakkari’de Yüksekova’da 10 bin 750, Nusaybin’de 8 bin yeni konut yapıyoruz. Toplam 36 bin konut yapacağız, hak sahiplerine teslim edeceğiz. Ancak evlerinden barklarından olan vatandaşlarımız konutları bitinceye kadar kirada olacak, kiralarını da biz ödeyeceğiz. Böylece mağdur olmanın önüne geçeceğiz. Bu şehirlerimiz için Diyarbakır’a imar için ilk etapta 1,9 milyar lira,  Şırnak’a 3,5 milyar lira, Hakkâri’ye 2,5 milyar lira, Mardin’e 1,8 milyar lira kaynak ayırdık. Bu illerimizden mimari için, yeniden yenilenmesi için toplam 10 milyar lira para harcayacağız.

BİN 640 YATAK KAPASİTELİ 15 HASTANE

Bu illerimizi alt yapısıyla üst yapısıyla çok güzel hale getireceğiz. Terör dolayısıyla evleri, iş yerleri hasar gören vatandaşlarımızın bu zararlarını da ödüyoruz. Eşya kayıplarına karşı da 255 milyon ödeme yapacağız. Batman’da 15 bin, Diyarbakır’da 33 bin, Malatya’da 25 bin seyirci kapasiteli toplam 3 tane stadyum yapıyoruz. Bu tesisler için harcanan bütçe 214 milyon lira. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizdeki, yani 23 ilde yapacağımız toplam konut sayısı 67 bin olacak. Bu illerimizde 305 milyon lira harcamayla 15 yeni hastane yapıyoruz. Toplam yatak kapasitesi bin 640 olacak. 11 ilimizde 51 yeni karakol yapılacak. Bunun için 690 milyon bir bütçe öngörüyoruz. Hatay Yayladağı, Dutlubahça, Altınözü, Boynuyoğun,  Kahramanmaraş Dulkadiroğlu konteyner kent projelerini tamamlıyoruz, bu projelere de 102 milyon harcama yapıyoruz. Terörden zarar gören halkımıza her türlü sosyal yardımı yapıyoruz. Terörden etkilenen vatandaşlarımıza yol, gıda, giyim, barınma, eğitim, kira gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bunun için 2016-2017 yıllarında kullanılmak üzere 202 milyon lira bütçe ayırdık. Korunmaya muhtaç çocuklara, 6 bin aileye verdiğimiz yardım kapsamını 10 bine çıkarıyoruz. 13 tane yeni sosyal hizmet merkezi, 17 aile destek merkezi yapıyoruz. Aile sosyal destek görevi personel sayılarını artırıyoruz. Amacımız vatandaşlarımıza çok daha kaliteli hizmet getirmek. 500 yeni aile destek görevlisi ataması yapacağız. Kadınlarımıza yönelik 186 adet meslek edindirme ve girişimcilik merkezi açıyoruz. Bu merkezlere toplam 125 milyon liralık yatırım yapıyoruz.

SOSYAL YARDIMLAR

Sosyal hizmet yatırımları için toplamda 393 milyon liralık bütçe öngörüyoruz. En fazla hoşuma giden kelime yatırımdır. Çünkü yatırım demek, üretim, iş, zenginlik, kalkınma demektir. Ekonomik sosyal anlamda vatandaşın daha güçlü hale gelmesi demektir.
Doğu ve güneydoğuyu büyük yatırımlarla buluşturuyoruz. Bu 23 ilimizde cazibe merkezleri oluşturuyoruz. Cazibe merkezlerimizi 5 ana kümeye ayırdık. 3-4-5-6’lı gruplar halinde 5 merkez. Bu illerimize yatırım yapacak yatırımcılarımıza neler getiriyoruz? Yatırım yerini tamamen bedava veriyoruz. Yatırım yapmak istiyorum diyen herkese yer verdiğimiz gibi, aynı zamanda ihtiyacı olan fabrikayı devlet yapıp teslim edecek. Özel sektörler, sabit yatırım için para harcamayacak. Bu fabrikaları da sembolik bir rakamla uzun vadeli olarak onlara kiraya vereceğiz. Bu 23 il içinde 8 ilde her birinde 10 fabrika kuracağız. Bu da senede 80 fabrika demek. 200-800 kişi civarında istihdam olacak. Bu da 40 bin istihdam anlamına geliyor. Buranın en büyük sorunu işsizlik. Neden? Yatırım yamak isteyen ‘Terör var’ diyor. O halde en öncelikli işimiz terörü ortadan kaldırmak. Kaldıramazsak bu projeler de gecikir gerçekleşmesi de sonraki yıllara kalır. Öncelikli acil konu terörden bölgenin temizlenmesidir.

“BİZ SİZE YAŞAMAYI VADEDİYORUZ”

Makine ve teçhizat alımları için 0 faizli kredi veriyoruz. Teminat desteğini de kredi garanti fonundan karşılayacağız. Yeter ki yatırımcı gelsin, bu illerimize yatırım yapsın. Bu destekler 2027 yılına kadar, yani işletme kredisi desteği 10 yıl boyunca devam edecek. 1 yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli, sabit anapara ödemesi şeklinde olacak. Üretim tesislerini doğu ve güneydoğuya nakletmek isteyenlere de taşıma desteği veriyoruz. Kurumlar vergisinde istisna getiriyoruz. Bir başka istihdam alanı da çağrı merkezi. Çağrı merkezleri maliyeti düşük iş alanlarıdır. Bu 23 ilimizde çağrı merkezlerinde istihdam kapasitesi 20-25 bin olacak. Anahtar teslimi binalar yapılacak ve gençlerimiz bu merkezlerde çok güzel ortamlarda iş bulacaklar, aş bulacaklar, geleceklerini planlayacaklar. Gençler size bu terör örgütü ne vaat ediyor? Dağı vadediyor, dağa davet ediyor, ölümü vadediyor. Siz daha ömrünüzün baharındasınız. Biz size yaşamayı vadediyoruz, geleceği vadediyoruz. Onun için bu çıkmaz sokaktan medet ummayalım.

DOĞU VE GÜNEYDOĞUDA ÜRETİM YAPANA KAMU ALIM GARANTİSİ

Gençlerimize destek için 8 tane girişimci merkezi kuruyoruz. Tüm bu civarda üretilen mal ve hizmetlerin tanıtımını bizzat biz yapacağız. Bu merkezlerin her birine bir tane fuar merkezi inşa edeceğiz. Bir başka müjdemiz, devletin ihtiyaç duyduğu her türlü alımı da buradaki fabrikalardan yapacağız. Nasıl satacağız diye derdiniz olmasın. Üretimini Doğuda, Güneydoğuda yapan tüm yatırımcılarımıza kamunun alım garantisi vereceğiz. 

330 BİN HEKTARLIK ALANDA TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Yem bitkileri ekimine mevcudun üzerinde destek vereceğiz. Tarım üretiminde kaliteyi artırmak için sertifikalı tohum kullanımını destekliyoruz. Bu destekleri de bu bölgelerde yüzde 50 artırarak vereceğiz. Bu sayede ürün verimliliğinde yüzde 25 artış hedefliyoruz. Tarım arazilerinde sulamaya ve toplulaştırmaya hız vereceğiz. Şu ana kadar 3 milyon 760 bin hektarlık alanın 2 milyon 222 bin hektarını toplulaştırdık. 330 bin hektarlık alanda da toplulaştırma çalışmaları devam ediyor. Böylece tarım işletmeciliğiyle elde edilen ürün daha fazla olacak, daha fazla katma değer olacak.

ENERJİ İÇİN 3 MİLYAR 150 MİLYON, KARAYOLLARI İÇİN 8,5 MİLYAR LİRA HARCANACAK

Doğu ve güneydoğu illerimizdeki hayvancılık faaliyetlerinin geliştirilmesi için 3,7 milyar liralık bir yatırım yapacağız. Bölgeye yıllık 380 milyon lira tarım ve hayvancılık desteği vereceğiz. Ulaştırma, enerji, altyapı yatımlarına da hız vereceğiz. 6 bin 900 km yeni elektrik iletim hattı,  2 bin 250 km yeni doğalgaz boru hattı döşeyeceğiz. Bu yatırımlar için harcayacağımız para 3 milyar 150 milyon lira. Bu yörelerdeki doğal enerji kaynaklarını vatandaşın hizmetine sunacağız. Petrol, doğalgaz aramaları için  900 milyon bütçe ayırdık. Terör nedeniyle hasar gören elektrik tesislerin yenilenmesi için gerekli harcamayı yapacağız. Toplam 900 km uzunluğa sahip güvenlik yolu yapacağız. Terörden hasar gören 322 km yolu tamamen yeniliyoruz. Bin 763 km yol, 2 km’lik 2 tane köprü, toplam 71 kilometre uzunluğunda 28 tünel yapacağız. Karayolları yatırımı için bölgede harcayacağımız para 8,5 milyar lira.

CEP TELEFONLARININ KAPSAMA ALANI GENİŞLİYOR

GAP bölgesi için 425 km, DAP bölgesi için 456 km olmak üzere tamamen yeni 881 km yeni demir yolu yapıyoruz. Tutarı 11 milyar lira. Van Ferit Melen havalimanı Kahramanmaraş havaalanı, Gaziantep havalimanı, Muş havalimanlarımızın terminal binalarını yeniden yapıyoruz. Doğu ve güneydoğu Anadolu illerimizdeki cep telefonunun kapsama alanlarını genişletiyoruz. Bunun için de 400 milyon liralık bütçe ayırdık.

“TERÖR ÖRGÜTÜ NE KADAR UĞRAŞIRSA UĞRAŞSIN SİLVAN BARAJI’NI YAPACAĞIZ”

DAP kapsamındaki yörelerimize 1 milyon hektarlık sulanabilir alanın yüzde 20’sini bugüne kadar açtık. Geri kalan kısmın sulamaya açılması için 5 milyar bütçe ayırdık.  Önümüzdeki 4 yıl 2 konu bölge için önemli. Sulama ve tarım. Sulanabilir tarım arazilerini artıracağız. Bölgenin kurtuluşu tarımda. Arazilerin sulamasında terör örgütü ne kadar uğraşırsa uğraşsın, Silvan Barajı’nı yapacağız. Önümüzdeki 4 yılda bölgede sulanmamış alan kalmayacak, 10 milyar lira yatırımla Anadolu’nun topraklarını suyla buluşturmuş olacağız. Sulu tarım bölgede çok daha gelişecek. Bu şekilde bu sulamayla 3,7 milyarlık tarım gelirinde artış olacak. Yılda 10 milyar yatırım yapıyoruz, 1 yılda 4 milyarı geri geliyor. 2,5 yılda yatırım kendini amorti edecek. 7,3 hektometreküplük depolama hacmi olan baraj ve gölet yatırımlarımız için de 3 milyar para harcayacağız. İçme suyu yatırımlarını da tamamlıyoruz. 260 milyon metreküplük su temini var. 781 km dağıtım hattı döşeyeceğiz. Toplamda günlük 450 bin metreküplük suyu arıtacak tesisler yapacağız. Bu içme suyu yatırımların toplam değeri 700 milyon liradır.  Tüm bu ulaştırma, enerji, altyapı projelerinin maliyeti 27 milyar lira.

SAĞLIK YATIRIMLARI

Sağlık yatırımlarına çok ciddi bütçe ayırdık ama yapacaklarımız da var.  Devam edenlerle birlikte olmak üzere toplam 24 ilde toplam 100 adet ağız ve diş sağlığı merkezi açıyoruz. Bir kısmı yapılıyor, bir kısmı yeni. 3 sene içinde 100 tesis 24 vilayetimizde bitmiş olacak. Toplam tutarı yaklaşık 3 milyar lira. Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerimizde 280 milyar lira harcayarak 351 tane toplum sağlığı merkezi açıyoruz,  769 milyon lira harcayarak 660 tane bu merkezlere ilave yeni merkez açacağız. Toplam bin 11 merkez açacağız. Bunların toplamı da 1 milyar 100 milyon lira olacak. Değerli doktorlar, sağlık çalışanları, sizlerin yaşayacağı konutları da unutmadık. 253 milyon lirayla 3 bin 800 lojman ve hekim evi yapacağız. Sağlık yatırımlarını hızla tamamlıyoruz. Sağlık alanlarındaki bu yatırımların tamamının yatak kapasitesi 17 bin 770, toplam  alan 4 milyon 250 bin metrekare . bu sağlık merkezlerinde diyetisyen, psikolog, fizyoterapist gibi çalışanlar olacak. İlk etapta hastanelere 35 milyon liralık tıbbi cihaz gönderiyoruz. Yurt içi ve yurt dışı pazarlarındaki ilaç, kozmetik, bitkisel tedavi sektörlerinin ihtiyaçlarına yönelik bölge çiftçilerinin sözleşmeli üretim yapmasını sağlayacağız. Bölgedeki sağlık yatırımlarımızın toplam tutarı 4,5 milyar liradır. Teşvik uygulamalarını, ilaç, kozmetik, bitkisel tedavi sektörlerini de kapsayacak şekilde genişletiyoruz.

GENÇLERE YATIRIM TUTARI 434 MİLYON LİRA

Yeni spor tesislerini de yapmaya devam ediyoruz. Çocuk ve gençlerimiz daha fazla spor yapsın, daha fazla sosyal hayatın içinde olsun, terör belasından uzak bulunsun diye çok önemli yatırımlarımız var. Toplamda 294 milyon lira harcayarak Şırnak’ta 12, Mardin’de 13, Van’da 7, Muş’ta 4 tane büyük spor tesisi yapıyoruz. Mahalle tipi futbol sahaları, voleybol ve basketbol sahalarını önemsiyoruz, bunların yapımlarını gerçekleştireceğiz. Terörden etkilenen illerimize 15 tane yeni gençlik merkezi, 40 mobil gençlik merkezi hayata geçiriyoruz. 20 bin gencimize yönelik yurt içi kamp, ve 10 bin gencimize yönelik yurt içi hareketlilik projesini hayata geçiriyoruz. Yöre illerimizdeki bin gencimize yatılı, resmi ve özel okulla eğitim imkanı sağlayacağız. Gençlerimize yönelik bu saydığımız yatırımların toplam tutarı da 434 milyon liradır.” 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.