Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, koronavirüs pandemisine rağmen Türkiye’nin 2020 yılını yüzde 1,8’lik büyümeyle kapatmış olmasının büyük başarı olduğunu belirterek, “Üretimin desteklenmesi ve iç tüketimin canlanmasına yönelik alınan tedbirler sonuç verdi. 2020 yılını büyümeyle tamamlayan az sayıda ülkeden biri olduk. Pandeminin 2021 yılını da olumsuz etkilemesine fırsat vermeden kalıcı büyümeyi hedefleyerek, üretim, yatırım ve ihracat odaklı, istihdam sağlayan büyümeyi sağlamalıyız” dedi.
"Kademeli normalleşmeyle hizmet sektörünün faaliyete geçmesiyle birlikte sektörün büyüme katkısı yeniden pozitife dönecektir”
ATO Başkanı Baran, yazılı bir açıklama yaparak, TÜİK tarafından açıklanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2020 yılı verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Küresel ekonomiyi etkileyen koronavirüs pandemisinin ekonomik faaliyetleri dolayısıyla ihracatı kısıtladığını, petrolden sanayi ürünlerine kadar birçok alandaki talebi daralttığını kaydeden Baran, Türkiye’nin 2020 yılının son çeyreğinde yüzde 5,9, yılın tamamında da yüzde 1,8 oranında büyümesinin, kamu bankaları aracılığıyla iç tüketimin canlandırılmasının sonucu ve hükumet ile reel sektörün ortak başarısı olduğunu ifade etti. Pandemi kapanmaları nedeniyle hizmet sektörü çatısı altında yer alan restoran, lokanta, kafe gibi işletmelerin sıkıntılı bir yıl yaşadığını hatırlatan Baran, “GSYİH içerisinde hizmet sektörünün ağırlığı yaklaşık yüzde 70 düzeyinde. Hizmetler faaliyet kolunda yüzde 4,3’lük küçülme, sektörün zor günler yaşadığının rakamsal kanıtı oldu. Kademeli normalleşmeyle hizmet sektörünün faaliyete geçmesiyle birlikte sektörün büyüme katkısı yeniden pozitife dönecektir” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üzerinde hassasiyetle durduğu ve Adalet Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geniş kesimlerin görüşleri doğrultusunda hazırlanan ekonomi ve hukuk reform paketlerinin Türkiye’nin kalıcı büyümesine olumlu katkısı olacağını ifade eden Baran, şunları söyledi:
"İşsizlik bugün birçok ülkenin ortak sorunu"
“Pandeminin getirdiği yüke, ekonomik ve sosyal sorunlara rağmen 2020 yılını yüzde 1,8 oranında büyümeyle kapatmak büyük başarıdır. Türkiye ekonomisinin bundan sonrasında üretim, yatırım ve ihracat odaklı, istihdam oluşturan bir yapıyla kalıcı büyümeyi sağlaması beklentimizdir. İşsizlik bugün birçok ülkenin ortak sorunu. Ekonomimizin gücü olan bir genç bir nüfusumuz var ve bu nüfusu ekonomik ve sosyal açıdan verimli hale getirebilmek için istihdam oluşturan, yeni iş alanları açan bir büyüme modeline dönmemiz gerekiyor”