2017 yılında toplam tüketim harcamalarının büyük bölümünü konut ve kira harcamaları oluştururken, bu harcamaya en yüksek payı ayıran bölge yüzde 30.7 oranıyla İstanbul oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu, (TÜİK) 2017 yılına ait bölgesel hanehalkı tüketim harcaması istatistiklerini açıkladı. Hanehalkı bütçe araştırmasının 2015, 2016 ve 2017 yıllarına ait verilerinin birleştirilmiş sonuçlarına göre, toplam tüketim harcamalarının büyük bölümünü konut ve kira, gıda ve alkolsüz içecekler ile ulaştırma harcamaları oluşturdu. Konut ve kira harcamalarına en yüksek payı ayıran bölge yüzde 30.7 oranıyla İstanbul Bölgesi iken en düşük payı ayıran bölge yüzde 21.8 ile Doğu Karadeniz Bölgesi oldu.
GIDAYA EN YÜKSEK PAYI ORTADOĞU ANADOLU BÖLGESİ AYIRDI
Tüketim harcamaları içinde gıda ve alkolsüz içecek harcaması payının en yüksek olduğu bölge yüzde 27.1 ile Ortadoğu Anadolu Bölgesi iken, en düşük olduğu bölge yüzde 15.5 ile İstanbul Bölgesi oldu.
ULAŞTIRMA HARCAMALARINDA EN YÜKSEK PAY AKDENİZ BÖLGESİ’NDE
Ulaştırma harcamalarına en yüksek payı yüzde 20.3 oranıyla Akdeniz Bölgesi ayırırken, en düşük payı ise yüzde 14.6 ile Ortadoğu Anadolu Bölgesi ayırdı.
EĞİTİME AYRILAN EN YÜKSEK PAY İSTANBUL BÖLGESİ
Tüketim harcamaları içinde eğitime yüzde 3.3 oranıyla en yüksek payı İstanbul Bölgesi ayırırken, Doğu Karadeniz Bölgesi yüzde 1 ile en düşük payı ayıran bölge oldu. Sağlık harcamalarına en yüksek payı yüzde 2.4 ile İstanbul Bölgesi ve Batı Marmara Bölgesi, en düşük payı ise yüzde 1.3 ile Ortadoğu Anadolu Bölgesi ayırdı.
TÜKETİM HARCAMALARININ DÖRTTE BİRİ İSTANBUL BÖLGESİ’NDE GERÇEKLEŞTİ
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’deki toplam tüketim harcamalarının yüzde 24.8'i İstanbul Bölgesi’nde oturan hanehalkları tarafından gerçekleştirildi. İkinci sırada yüzde 15.2 ile Ege Bölgesi yer alırken, bunu izleyen Akdeniz Bölgesi'nin payı yüzde 11.4 oldu.
Türkiye’deki toplam hanehalkı tüketim harcamalarında en düşük payı yüzde 1.6 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi aldı. Bu bölgeyi, yüzde 2.9 oranıyla Ortadoğu Anadolu Bölgesi izledi.