Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, yeni eğitim-öğretim yılı ile ilgili açıklamalarda bulunarak alınması gereken önlemleri sıraladı.
Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici'nin açıklamaları şöyle;
Uzun bir aradan sonra tüm kademelerdeki öğrencilerimiz 6 Eylül itibarıyla yüz yüze eğitime başlıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı maskeden dezenfektana kadar tüm tedbirlerimizi aldık dese de okullarımızdaki ciddi eksiklikler kendini göstermektedir.
Salgının başından itibaren okullarımızın salgın koşullarına hazırlıklı olabilmesi için EK BÜTÇE'nin şart olduğunu her fırsatta dile getirmiştik. Hali hazırda okullarımızın bu koşullara hazırlanırken ciddi sorunlarla karşılaştığını görmekteyiz. En önemli sorunların başında okullardaki temizlik görevlilerinin eksikliği gelmektedir.
Geçmiş eğitim-öğretim yılında yüz yüze eğitim farklı kademelerde yarı zamanlı olarak verilirken, 6 Eylül'den itibaren tam zamanlı olarak verilecektir. Daha önceden sınıfların yarısı okula giderken yeni eğitim öğretim yılında sınıfın hepsi okula gidecek ve kalabalık sınıflarımız için ciddi sorunlar ortaya çıkacaktır. Yeni dersliklerin yapılması ve sınıf mevcutlarının düşürülmesi çok önemlidir.
Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile birlikte hazırlayıp yayınladığı rehber ile ders sürelerinin sınıf boyutları ve öğrenci sayısı dikkate alınarak 40 dakikayı geçmeyecek şekilde planlanması gerektiğini belirtse de genel olarak tüm kademelerde kalabalık sınıflar dahil ders süreleri 40 dakika olarak planlanmıştır. Hatta okul öncesi bu yazıya rağmen istisna tutularak ders süresi 50 dakika kesintisiz olacak şekilde planlanmıştır. Sınıfların kalabalıklığı, havalandırma sorunu başta olmak üzere bu tedbirleri uygulayabilmek için uzun olan ders süreleri azaltılmalıdır.
Geçtiğimiz günlerde yeni atanan 20 bin öğretmenimize rağmen öğretmen açığımız yaklaşık yüz bindir. Çocuklarımızın salgın nedeniyle yüz yüze eğitimden uzak kaldığı bir dönemde, yarın itibarıyla yüz yüze eğitim için okuluna giden bir öğrenci sınıfında eğitim fakültesi mezunu olmayan ücretli öğretmeni değil, ataması yapılmış bir öğretmeni görmelidir. Yüz binlerce atama bekleyen meslektaşımız hali hazırda beklerken ivedilikle ek atamalar yapılmalıdır.
Salgının etkilerinin en aza indirilmesi bilim insanlarının söylemine göre aşı iken, toplumsal olarak alınması gereken önlemler ve bilgilendirmeler yerine sadece öğretmen ve eğitim çalışanlarına zorunlu tutulan haftada iki kez PCR testi beraberinde farklı sorunları ortaya çıkaracaktır. Salgın için alınacak tedbirleri kalabalık sınıflar, temizlik personeli eksikliği, havalandırma gibi temel sorunlar yerine; başka bir kurumda olmayan sadece öğretmen ve eğitim çalışanlarına uygulanmak istenen PCR testine indirgemek doğru değildir. Uygulamada yaşanacak zorluklar, çalışma barışını bozacak uygulamalar yerine akıllarda soru işareti bırakmayacak bilimsel açıklamalar uzmanlar tarafından sıklıkla yapılmalı ve teşvik mekanizması devreye sokulmalıdır.
2021-2022 eğitim-öğretim yılında en öncelikli amacımız yüz yüze eğitimin devamını sağlamak olmalıdır. Bunun için de saha da görülen eksiklikler acilen kapatılmalı, tüm tedbirler eksiksiz alınmalıdır. Yeni eğitim-öğretim yılının tüm öğretmenlerimize, eğitim çalışanlarımıza ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyor; öncelikle sağlıklı ve başarılı bir eğitim-öğretim yılı temenni ediyoruz."