Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS)birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT), bugün 12:30’da sona erdi. Doğa Koleji akademik kadrosu sınavla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Doğa Rehberlik birimi, yarın gerçekleşecek ikinci oturum Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) için ise önemli uyarılarda bulundu.
2 milyon 381 bin 590 kişinin başvurduğu Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün gerçekleşti. lki oturumda öğrenciler Türkçe Testi (40 soru), Sosyal Bilimler Testi (20 soru), Temel Matematik Testi (40 soru) ve Fen Bilimleri Testi (20 soru) olmak üzere toplam 120 soruyu 135 dakika içinde yanıtladı.
Doğa Koleji Akademik Direktörü Salih Zeki Akbay sınav ile ilgili, “Bugün itibariyle kendine has bir sınav yaşandı. Sosyal ve Fen Bilimleri Testi beklendiği gibi öğrencileri çok zorlamaz iken Türkçe ve Temel Matematik Testinin, sınavın oluşturulma mantığına uygun olarak daha seçici sorulardan oluştuğu görülmüştür” değerlendirmesinde bulundu.
Öğrencilerden alınan bilgilere bilgiye dayanarak Doğa Koleji bölüm başkanları sınav sorularını ise şöyle değerlendirdi:
Temel Matematik Testi (40 soru):
Matematik Bölüm Başkanı Arzu Uz:“Sınavda çıkan sorular ÖSYM’nin yayınladığı örnek soru tipleriyle örtüşüyordu fakat daha zor ve zaman alıcıydı. Deneme sınavlarımızdaki sorularla paralellik göstermektedir. Öğrencilerimiz müfredat dışı ve hatalı sorunun bulunmadığını belirtti. Bütün soruların problemleştirildiği görüldü. Yani matematik sorularında klasik soru yoktu, sayısal yetenek gerektiren ve okuduğunu yorumlamaya dayalı sorular vardı. 10-12 tane rutin olmayan problem sorusu vardı. Geometride 11 soru soruldu, soruların hiçbiri klasik değildi, nitelikliydi. Formülleri verilip cevapları istenen sorular mevcuttu.”
Türkçe Testi (40 soru):
Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Eda Dağdelen: “Türkçe testinde 30 soru anlama dayalı 10 soru dil bilgisinden geldi. Paragraf soruları ALES formatında çıktı. Dil bilgisi soruları kolayca yanıtlanabilecek nitelikteydi. Anlatım bozukluğu, cümle türleri ve fiilde çatı konularından soru gelmedi. Önceki yıllarda karma dil bilgisi soruları daha fazlaydı, bu yıl dil bilgisi sorularında bir soru içerisinde en fazla iki kazanım ölçülmüştü. Paragraf soruları ortalama uzunlukta ve alışılmış düzeydeydi. Bir paragraf öncülünden üç dört soru soruldu bu da ÖSYM’nin okuduğunu anlama ve zihinde tutma gücüne ağırlık vermeye başladığını gösteriyor. Genel olarak soruların zorluk derecesi orta düzeydeydi. Sorular son 10 yılın sorularıyla paraleldi, müfredat dışı bir soru yoktu.”
Fen Bilimleri Testi (20 soru):
Fen Bilimleri Testi’nde öğrenciler 7 Fizik, 7 Kimya ve 6 Biyoloji sorusu yanıtladı.
Fizik Bölüm Başkanı İlhan Bulut: “Sınavda Fizik soruları genel anlamda yoruma dayalı sorular olup beklenmedik ya da kazanım dışı soru sorulmamıştır. Geçmiş yıllardaki işlemsel sorular yerine neredeyse tamamı öncüllü sorulardan oluşmuş uyguladığımız deneme sınavlarımızla %100 uyumlu bir sınavdı. Basit düzeyde sorulardan olup öğrencilerin rahatlıkla temel bilgilerden yararlanarak yapabilecekleri bir sınavdı. Yayınlanan örnek TYT sorularına göre daha kolay düzeydeydi.”
Kimya Bölüm Başkanı İbrahim Türken: “2018 TYT Kimya soruları beklendiği gibi kolay ve çabuk anlaşılır tarzda sorulmuştur. Beklenmedik soru tipi gelmemiştir. Genel kimya bilgisine sahip öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği tarzda sorulmuştur. Öğrencilerden gelen bilgilere göre TYT kimya sorularında verilen açıklamaların neredeyse soruların cevabını verecek nitelikte olması, YGS’ye göre daha kolay bir sınav olduğunu göstermiştir.”
Biyoloji Bölüm Başkanı Muhammet Kılıçöz:“Değişen sınav sistemi ile birlikte ilk kez uygulanan 2018 TYT ‘de biyoloji sorularının hatasız ve müfredata uygun, zorluk bakımından dağılımlarının bir soru dışında zorlayıcı olmadığı söylenebilir. Biyoloji sorularının bir kısmı doğrudan öğrencinin bilgisini kullanma becerisini ölçerken bir kısmı yoruma dayalı olmuştur. Sınava giren öğrencilerimizden aldığımız geri bildirimlere göre sınav soruları 9 ve 10. sınıf MEB müfredatına uygun sorular olduğu belirlenmiştir. Doğa Koleji Biyoloji Bölümü olarak sınav soruları beklediğimiz gibi gelmiştir, temel biyoloji konularında iyi olan öğrencilerin bu sınavda başarı düzeylerinin daha yüksek olacağını düşünmekteyiz.”
Sosyal Bilimler Testi (20 soru):
Sosyal Bilimler Testinde 5 Tarih, 5 Coğrafya, 5 Felsefe ve 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorusu yer aldı.
Tarih Bölüm Başkanı Cem Şimşek: “Sınava giren öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre bu yılki TYT sınavında çıkan sorular, beklendiği gibi, zor değildi. Sorular, geçen yıllardaki YGS soru tipinde geldi. Müfredat dışı soru yoktu. Soru sayısı az olduğu için bazı kazanımlar birleştirilmiş şekilde sorular vardı. Anlaşıldığı kadarıyla bu yılki sınavda hatalı soru yok, cevaplar oldukça net. Bu yılki sınavda, daha önceki yıllarda çok sık sorulmayan harita sorusu soruldu. Fakat çok zor bir soru değildi. Tarihten gelen 5 soru 9, 10 ve 11. sınıf konularından gelmiştir.”
Coğrafya Bölüm Başkanı Burcu Bıyık Sarısözen: “TYT’de yer alan coğrafya soruları, 9 ve 10.sınıf lise müfredatından gelmiştir. ÖSYM tarafında daha önce yayınlanan TYT formatını kapsayacak şekilde hazırlanmış olup müfredat dışı soru bulunmamaktadır. Genel itibari ile verilen temel bilgilerin kullanılarak, yorum kabiliyeti ile birlikte yapılabilecek rahat bir test olduğu bilgisi alınmıştır. Mevcut sorular arasında Dünya haritası üzerinde sorulan ‘bölge kavramı’ ve ‘iklim grafiği’ sorularının belirleyici olacağı düşünülmektedir.”
Felsefe Bölüm Başkanı Sabri Yılmaz: “Sorular önceki yıllarda YGS’de çıkan sorulara benzer sorulardan oluşmakta, ağırlıklı olarak paragraf yorumlamaya dayalı sorulardır. Öğrenciler tarafından soruların kolay olduğu söylenmiştir.”
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Abdullah Albayrak: “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının -bir bilgi sorusu dışında- öğrencilerin algısını ve yorum kabiliyetini ölçecek nitelikte olduğu görüldü. Sorumluluğun bireyselliği ve aklı kullanmaya vurgu yapan ayet yorumlaması, Hz. Muhammed’in insani özelliği ile güzel ahlaka vurgu yapılması ve taassup konusu soruların ana gövdesini oluşturdu. Müfredat dışında sorunun gelmediği sınavda “Taassup” ile ilgili soruda öğrencilerin zorlandığı anlaşıldı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının zorluk derecesinin orta düzeyde olduğu söylenebilir.”
DOĞA KOLEJİ REHBERLİK BİRİMİNDEN ÖĞRENCİLERE ÖNEMLİ UYARI
“Olumsuz konuşma ve değerlendirmelerden uzak durun”
Doğa Koleji Rehberlik Bölüm Başkanı Sibel İzgiman, öğrencilerin yarına kadar dinlenmelerini, birinci oturumla ilgili bir değerlendirme yapmak için henüz erken olduğunu, bu nedenle olumsuz konuşma ve değerlendirmelerden uzak durmaları gerektiğini ifade etti.
YKS puanlarının oluşumunda AYT’nin daha belirleyici olduğunu bu nedenle öğrencilerin yarınki sınava dikkatlerini vermeleri gerektiğinin altını çizdi. Bu sınav şeklinin ilk kez uygulanacak olmasından dolayı üniversitelerin taban puanları ve başarı sıraları yeniden oluşacağı bunun bu yıl için yerleşmede bir avantaj olduğunu söyleyerek öğrencilerden sınavları nasıl geçmiş olursa olsun Pazar günü sınavda ellerinden geleni yapmalarını istedi.
Merhaba,
Finansal ihtiyaçlarınızı çözmek için acil bir krediye ihtiyacınız var mı? Biz 5000 $ 'dan 10.000.000,00 $' a kadar kredi teklif ediyoruz, güvenilir, verimli, Hızlı ve dinamik,% 100 Garantili Biz de (Euro, Pound ve Türk Lirası) kredi veriyoruz. İlgilendiğiniz takdirde tüm Krediler için geçerli faiz oranı (% 2).
E-posta: (muratacarfinancialservice@gmail.com)
Teşekkürler.