Öne Çıkanlar palandöken şehit hatay CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut elektrik tsk PENÇEKİLİT Operasyonu kurban bayramı ömer fethi gürer suriye Hakkari ötv

Değişen Puan Türleri Başarı Sıralarını Etkiler Mi?

YKS sonuçlarının açıklanmasıyla tercih dönemi telaşı başladı. Değişen puanlama sistemine dikkat çeken uzmanlar 7-14 Ağustos tarihlerinde yapılacak tercihler için sıralamada 150 bin ve altında oluşan yığılmanın yerleştirmeler konusunda risk oluşturduğunu vurguladı. Uzman Psikolojik Danışman ve Kariyer Danışmanı Ece Tözeniş, yeni sistemde öğrencilere tercihler konusunda tavsiyeler verdi.

Değişen puan türlerinin yerleştirmeler konusunda kafaları karıştırdığı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS)’nın sonuçları açıklandı. Uzmanlar yeni sistemde sayısal ve eşit ağırlık puan türlerinde alt sıralarda oluşan yığılmanın ve kontenjanlardaki düşüşün, öğencilerin açıkta kalma riskini doğurduğunu aktarıyor. Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi ve Uzman Psikolojik Danışman ve Kariyer Danışmanı Ece Tözeniş, yeni sistemde adayları nelerin beklediğini anlattı.

Puan Türlerinin Sayısındaki Düşüş, Başarı Sırasında Yanıltıcı Bir Etki

Her yıl öğrencilerin başarıları ve tercih eğilimleriyle şekillenen sıralamanın bu sene de tercihler için başlangıç noktası olduğunu dile getiren Tözeniş, “Bu sene önemli bir değişiklik söz konusu oldu. Bu da adayların başarı sıralarına yansıdı. Puan türlerindeki değişiklikler… Geçen yıl 18 olan puan türü sayısı bu sene Sayısal-Eşit Ağırlık-Sözel-Dil ve TYT olmak üzere 5 olarak belirlendi” ifadelerini kullandı. Puan türlerindeki bu dramatik düşüşün, sıralamalardaki heterojenliğe son verdiğini belirten Tözeniş, eski puanlama sisteminde sağlık ile ilgili bölümleri isteyen öğrencilerin MF3 puan türü ile tercih yaptığı örneğini verdi. Tözeniş, bu sene bir genel alandan tercih yapacak tüm adayların tek bir puan türü altında sıralandığını ve sıralamalardaki yığılmanın bundan sebeple oluştuğunu ifade etti. Puan türlerindeki azalmanın başarı sırasına yanıltıcı bir etki getireceğini aktaran Tözeniş, “Aday öğrenciler aldıkları puan beklentinin altında ise moral bozmasınlar. Çünkü bunlar bizim beklediğimiz doğal sonuçlar. Burada sayısal alana Türkçe Matematikçilerin etkisi, Türkçe Matematik alanına da sayısalcıların etkisi olacaktır. Bu da öğrencilerin daha geniş aralıkta tercih yapmalarını kaçınılmaz kılacaktır. ÖSYM’nin yeni yayınlayacağı kılavuzu bekleyip, bu kılavuz doğrultusunda tercihleri yapacağız” diye belirtti.

Tözeniş: “Bu sene fırsatların da olabileceği bir yılı öngörüyoruz”

Adayların bu yıl da 24 tane tercih yapma hakları olduğunu belirten Tözeniş, adayların ilgili puan türünde başarı sıralarının yarısı kadar üstünde ve yarısı kadar da altında tercih yapmalarını önerdi. “Örneğin 60 binlerde başarı sıralaması olan bir aday tercihlerine 30 binlerden başlamalı… 5 – 6 tercihini 30 binlerde yapıp kalan tercihlerini 60 binlerde yoğunlaştırıp, gerçekten gitmek istediği bölümler olmak üzere 90 bin başarı sırasında 24 tercihi kullanabilir” ifadelerini kullanan Tözeniş,  bu şekilde hazırlanan bir tercih listesi ile yerleşme oranının yükseleceğini ileri sürdü. Tözeniş, “Çünkü bu sene fırsatların da olabileceği bir yılı öngörüyoruz. Bu sene farklı yerleştirme sonuçlarıyla da karşılaşacağız” diyerek adaylara morallerini yüksek tutma çağrısı yaptı.

Sıralamada 150 Binin Gerisi Riskli Bölge

Başarı sıralamasında 150 bin ve üzerinde olan adayların riskli bir bölgede olduğuna dikkat çeken Tözeniş, sayısal ve eşit ağırlık puan türlerinde alt başarı sıralarındaki yığılmalar sebebiyle öğrencilerin açıkta kalma ihtimallerinin yüksek olduğunu kaydetti. Tözeniş, öğrencileri daha dikkatli tercih yapma konusunda uyarırken öğrencilerin kendi sıralamasının daha altındaki okulları da tercih listesine eklemesi gerektiğini vurguladı ve Rehberlik Uzmanlarından destek almaları gerektiğini aktardı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.