Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, en geç 2 ay içinde yaklaşık 3 yıllık bir program açıklayacaklarını belirterek, öğrenmen performans sistemini de uygulamayacaklarını açıkladı.
Bakan Selçuk, Milli Eğitim’deki yeni döneme ilişkin açıklama yaptı. Selçuk, sadece regülasyon politikalarıyla herhangi bir maddi katkı gerekmeksizin, mevcut şartları düzenleyerek çok fazla yol alınabileceğini belirtti.
“İyi Bir Milli Eğitim Bakanı Kendi Dönemi İçin Bir Şey Yapmaz, Gelecek İçin Bir Şey Yapar”
Selçuk, eğitimin uzun sürede inşa edilen fakat kısa sürede zarar gören bir kurum olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:
“Biz bir masadaki tuzluğun yerini değiştirerek sistem değiştirdiğimizi söylemeyeceğiz, masanın tümünü değiştirmekle ilgili olduğumuzu paylaşacağız toplumla ve masayı yeniden inşa etmeyi ama bir bürokrat, bakan, görevli olarak bunu yapmayacağız bunu bir ülkenin evladı olarak yapacağız. Bu biraz sabır gerektiren bir şey. Eğitimin uzun soluklu bir iş olduğu konusunda sanırım bir mutabakatımız var ama eğitim kısa sürede zarar gören bir kurum. Benim hep söylediğim bir şey vardır iyi bir Milli Eğitim Bakanı kendi dönemi için bir şey yapmaz gelecek için bir şey yapar. Bu şu demek değil; ben hiçbir şey yapmayacağım demek değil elbette yapacağız ama bizim ilkesel olarak duruşumuz geleceği inşa etmek noktasında.”
"2 Ay İçinde 3 Yıllık Programı Açıklayacağız"
Pedegojinin, bazı zorlukları, sıkıntıları içinde taşıyan bir mesele olduğunu kaydeden Bakan Selçuk, “En geç 2 ay içinde yaklaşık 3 yıllık bir program açıklayacağız. Diyeceğiz ki; bizim 3 yıl içerisindeki yol haritamız budur, hangi ay hangi sene ne yapmak istediğimiz konusunda toplumla bir makro paylaşımda bulunacağız. 3 yılın sonunda hangi parametrelerde hangi performans göstergelerinde nereye gelmek istediğimiz konusundaki hayalimiz ve arzularımızı paylaşacağız” dedi.
“Oyunun Ortasında ‘Değiştirdik’ Demeyeceğiz”
Selçuk, ilkesel olarak hiçbir veli ve öğrencinin sürpriz ile karşılamayacağını belirterek, “Oyunun sonunda asla kural değişmeyecek, oyunun ortasında biz ‘değiştirdik’ demeyeceğiz. Bütün bunları söylerken ilkesel düzeyde söylüyorum elbette hatamız, beceremediğimiz şeyler olacak” diye konuştu.
Ana Konu Adalet
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, temel kavramlarının adalet olacağını ifade ederek, eğitim teorisi ve eğitimsel kavramlar konusunda eşitliği ikinci planda tuttuğunu ana konun adalet olduğunu belirtti.
“Özel okullaşma yüzde 50 olacak” yönünde mesajlar aldığını belirten Selçuk, “Ben bakan olmaya çalışmayacağım ben görevli olmaya çalışacağım, aklımla kalbimle görmeye çalışacağım. Bunu yaparken adaleti şiar edinmek vurgulamak istediğim şey. Biz zaten bu şiara uyduğumuz ölçüde bir çok insan rahatlayacak” dedi. Selçuk veriye dayalı bir politika üreteceklerini belirterek, veriler kullanılmadan üretilen politikaların sistemi sıkıntıya soktuğunu ifade etti. Bir grup akademisyen ve ilgili uzmanla çalıştıklarını belirten Selçuk, Milli Eğitim Bakanlığı’nın data yönetimi ve yapay zeka konusunda iki ayrı çalışması olduğunu kaydetti.
“Eğitim İhraç Edilir Ama İthal Edilemez”
Bakan Selçuk, ana konularla ilgili vizyon belgeleri hazırladıklarını ve bunların tamamının paylaşılacağını belirterek, “Bu belgeler uluslararası kuruluşların ölçülebilir parametreleri üzerinden düzenlenecek ama bu coğrafyadan çıkacak. Her zaman söylediğim şey eğitim ihraç edilir ama ithal edilemez bir şeydir” dedi.
“Çok Daha Proaktif Bir Milli Eğitim Bakanlığı Göreceksiniz”
“Çocuk neredeyse biz oradayız” diyen Selçuk, şöyle konuştu:
“Günlük ortalama 4 saat civarında internette dolaşan çocuklarımız var asıl sorun oralarda yaşanıyor. Biz bunun bir şekilde algılamak zorundayız, yasaklamaktan bahsetmiyorum. Eğitim sistemimizi bir öğrenme ve beceri ekosistemine dönüştürmek ana hedefimiz bunların nasıl yapılacağı, bizim zihnimizde uzmanların zihninde çok net. Diploma temelli değil vasıf temelli bir anlayışla gideceğimizin işaretini de görebilirsiniz. Çok daha proaktif bir Milli Eğitim Bakanlığı göreceksiniz, 360 derece bir bakanlık göreceksiniz. Bunun zamanla göreceksiniz çünkü eski alışkanlıklarla yeni başarılar elde edilmiyor. Buna büyük bir direnç olacak biliyorum. Eğitim en muhafazakarlar kurumdur. Öğretmenler, toplum, veliler en muhafazakar gruptur çünkü çocuklarının hayatıyla ilgili bir konu var. Ama bu muhafazanın bizi nasıl zehirlediğini birlikte paylaşmak zorundayız.”
“Bize Biraz İzin Verin”
Sosyal medyayı takip eden iyi bir ekip kurduklarını belirten Selçuk, böylece politika dokümanı üretme fırsatı elde ettiklerini ifade etti. Selçuk, ilkesel konuları çok daha uzun paylaşma imkanı olduğunu belirterek, “Bize biraz izin verin, biz biraz çalışalım. Hemen bizden bir şey beklerseniz eski hataları yaparız” dedi.
“Öğretmen Performans Sistemini Uygulamayacağız”
Bakan Selçuk, sorulan bir soru üzerine “Öğretmen performansıyla ilgili ilan edilen şeyin işlevsel olduğunu düşünmüyorum ve böyle bir şeyi bakanlık olarak uygulamayacağız” dedi.