Öne Çıkanlar bugünün gündemi kılıçdaroğlu pkk cumhurbaşkanı erdoğan CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin AİLE abd terörist çin çukurova belediye başkanı soner çetin diyarbakır chp

WSJ, Almanya ile Türkiye Arasındaki Çekişmeleri İrdeledi

Alman milletvekillerinin Konya’daki NATO üssünde görevli Alman askerlerini ziyaretleri konusunda Berlin ile Ankara arasında yaşanan sorunun “NATO misyonunu etkilemekle tehdit ettiği” yorumları yapılıyor. Wall Street Journal gazetesi, Almanya ile Türkiye arasındaki Konya krizinin NATO üzerindeki “olumsuz” etkileri ve  ittifakın sorunu gidermek için yaptığı çabaları sayfalarına taşıdı. Gazete, özellikle Türkiye ile yaşanan "farklı anlaşmazlıklara" dikkat çekti. 

ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, “NATO, Türkiye ve Almanya arasında patlak veren ve Ortadoğu’daki terörle mücadele misyonları dahil operasyonlarını tehdit eden anlaşmazlığı gidermek için acil çalışmalar yapıyor” diye yazdı.

İki ülke arasındaki “derinleşen siyasi çatlağın NATO Konya’daki hava üssünden yaptığı keşif uçuşlarını olumsuz etkilemesi riskinin bulunduğu görüşünün savulduğu haberde geçen ayda da İncirlik krizinin Alman birliğinin üsten çekilmesi kararı ile sonuçlandığı" anımsatıldı.

WSJ,  Hollanda, ABD ve Avusturya’nın da “Türkiye ile yaşadıkları sorunların ittifak içindeki ilişkileri altüst ettiği” değerlendirmesini yaptıktan sonra bir NATO yetkilisine atfen “geçen hafta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in bir uzlaşı bulmak amacıyla Türk ve Alman dışişleri bakanlıklarıyla temas içinde olduğunu” belirtti.

NATO’nun Konya Önerisi

Bunun ardından Pazartesi günü NATO’nun Alman milletvekillerinin bir NATO heyetinin parçası olarak Konya üssünü ziyaret etmesini öngören bir uzlaşı açıkladığını, Alman milletvekillerinin önerilen uzlaşıyı olumlu karşıladığını anlatan gazete, şunları da yazdı:

“NATO’nun ilk üyelerinden biri olan ve ABD’den sonra ittifakın en büyük ordusu bulunduran Türkiye, Sovyetler Birliği ile olan sınırı ve komünizm karşıtı tutumu nedeniyle uzun bir süre güvenlik ittifakında çok önemli bir rol oynadı. Bugün ise, Suriye sınırındaki konumu nedeniyle İslami Devlet ve diğer terör gruplarıyla mücadelenin ön saflarında yer alıyor.”

“Türkiye'nin NATO İçerisindeki İlişkileri Başarısız Darbeden Sonra Kötüleşti"

WSJ, “NATO diplomatları, Alman birliğinin Konya hava üssünde kalmasını istiyor çünkü Almanya, NATO Awacs uçakları mürettebatının yaklaşık üçte birini sağlıyor” dediği haberinde NATO yetkililerine dayanarak, NATO’da daha önce de üyelerin arasında çekişmelerin yaşandığını ancak Türkiye ile patlak veren anlaşmazlıkların “farklı” nitelik taşıdığının, “insan hakları, terör örgütlerinin tanımlanması ve İslami Devlet ile nasıl mücadele edileceği gibi temel siyasi konuları” ile ilgili olduğunun altını çizdi.

“NATO yetkilileri ve diplomatların durumu ‘alarm verici’ olarak nitelediğini" söyleyen gazete, Türkiye’nin “NATO içindeki ilişkilerinin başarısız darbeden bu yana kötüleştiğini” vurgularken çeşitli konularda hem bazı NATO ülkelerinin Türkiye’ye yöneltikleri eleştileri hem de Ankara’dan verilen tepkileri de yansıttı.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.