Geniş görüş alanına sahip ve kuzey yarımküreden göğün bütününü gözlemleyebilme kapasitesindeki olan WFST teleskopu, 17 Eylül Pazar gününden itibaren faaliyete geçti. Teleskop, Mars yüzeyine benzeyen çöllük bir arazide yer aldığı için Çin’in “Mars Kampı” diye anılan Lenghu kentinde 4 bin 200 metre yükseklikte bulunuyor.
2,5 metre çapındaki WFST teleskopu, kuzey yarımkürenin zamansal ölçümleme açısından şu an en büyük tesisidir. Adını da tarihti optik deneyler gerçekleştiren Çinli antik çağ filozofu Mozi veya Micius’tan alıyor. Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile Çin Bilim Akademisi’ne bağlı bir gözlemevi tarafından geliştirilen geniş açılı gözlem teleskopu WFST (Wide Field Survey Telescope), şu anda kuzey yarımkürede yer alan zamansal ölçüm alanındaki en büyük tesis konumunda.
Kuzey yarımküreden göğün bütününü gözlemleyebilen bu geniş görüş alanlı teleskop, faaliyete geçtikten hemen sonra, iki milyon ışık yılından fazla uzaklıktaki Andromeda Galaksisi’nin ilk imajlarını gönderdi.
Mevcut astronomik teleskoplar, gökyüzünde çok geniş bir alan kaplayan Andromeda Galaksisi’nin ve çevresinin ayrıntılı bir panoramasını aynı anda yakalayıp bütününün imajını alamıyor. Bu anlamda WFST teleskopu, geniş alan görüşünü ve net fotoğraf alma kabiliyetini birleştirerek Andromeda Galaksisi’nin ve çevresinin renkli fotoğrafını çekip gönderebiliyor.
Her üç gecede bir, kuzey yarımkürenin tüm göğünü tarayabilen WFST, bilim insanlarına, astronomik olayları dinamik olarak gözlemleme ve zamansal olarak astronomik gözlemleri inceleme olanağı sağlayacak. Öte yandan dünyanın yakın çevresindeki oluşmaları takip etmeye yarayacak ve Çin’in erken uyarı kapasitesini artıracak