Öne Çıkanlar deprem tsk cumhurbaşkanı erdoğan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk binali yıldırım Kuşadası Belediyesi Haberleri recep tayyip erdoğan palandöken pkk tüik şehit

UNCTAD: AB'nin Çevreci Önlemlerinden En Fazla Rusya, Çin, Türkiye Etkilenecek

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), AB'nin karbon salınımını düşürmek için aldığı önlemlerden en fazla, Avrupa'ya en çok ihracat yapan Rusya, Çin ve Türkiye'nin etkileneceğini bildirdi.



UNCTAD, Avrupa Birliği Karbon Sınır Ayarlama Mekanizması (Gelişmekte Olan Ülkeler Üzerindeki Etkisi) başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda AB Karbon Sınır Ayarlama Mekanizması'na dahil edilme olasılığı bulunan belli sektörlerde AB'ye en yüksek seviyede ihracatı bulunan ülkeler sıralandı. Raporda, "Bu açıdan bakıldığında Rusya Federasyonu, Çin ve Türkiye mekanizmadan en fazla etkilenecek ülkeler" denildi.

Karbon Sınır Ayarlama Mekanizması'nda dikkate alınması muhtemel alüminyum, çimento, elektrik, gübre, demir çelik gibi seçili sektörlerde Avrupa Birliği'ne yapılan toplam ihracat değeri açısından en fazla riske maruz kalan 20 ülke şöyle sıralandı: Rusya Federasyonu, Çin, Türkiye, İngiltere, Ukrayna, Kore, Hindistan, Brezilya, ABD, Güney Afrika, BAE, Mozambik, Sırbistan Karadağ, Mısır, Belarus, Kanada, Bosna Hersek, Malezya, Cezayir, Japonya.

-AB ÇEVRECİ ÖNLEMLERİNİN ULUSLARARASI TİCARETE ETKİSİ

Boston Consulting Group tarafından yürütülen benzer bir analiz, Avrupa Birliği'nin ithalatını ve 1 metrik ton karbondioksit başına 30 dolarlık karbon sınır vergisi uygulamasının finansal ve rekabetçilik etkisini hesapladı. Belli emisyon-yoğun ticarete maruz kalan sektörlerdeki kâr kaybını tahmin etti. Avrupa Birliği karbon salınımı sınırlama önlemlerinin; üretim süreçlerinin emisyon seviyelerine ve ticaret yoğunluğuna bağlı olarak ülkelerin ticari rekabet gücünü etkileyebileceğini buldular. Örneğin çelik söz konusu olduğunda, üretimdeki yüksek karbon yoğunluğu nedeniyle Çin ve Rusya Federasyonu daha fazla etkilenecek. Aynı zamanda, bu sektördeki düşük karbonlu üretim süreçleri nedeniyle Türkiye ve Hindistan daha cazip hale gelecek.

AB'nin karbon salınımını sınırlaması, bundan muaf olan ekonomiler için olumlu gelir etkisi yapacak. Bunlar daha çok en az gelişmiş ülkeler kategorisini ilgilendiriyor.

Karbona ek vergi uygulanmasından dolayı gelir kaybı yaşayan bölgeler arasında Okyanusya, Hindistan, Sırbistan ve Bosna-Hersek, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Orta Doğu'daki diğer ülkeler ve daha az ölçüde Brezilya, Kanada, Çin ve Türkiye sayıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.