Türkiye’nin ileri teknoloji ürünü F-35 savaş uçaklarının ilk ikisini yarın teslim alacak olması, ABD medyasında yankılandı. CNN İnternational, “Türkiye, Kongre’nin muhalefetine rağmen Perşembe günü F-35 uçaklarını alacak” dedi. Bu arada, ABD Savunma Bakanı James Mattis'in Kongre'nin engelleme çabalarına karşı aktif girişimlerde bulunduğu da bildiriliyor.
CNN İnternational, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Türkiye’nin F-35 uçaklarının ilk ikisini Teksas eyaletindeki Fort Worth bölgesinde düzenlenecek tören sırasında teslim alacağını duyurduğuna dikkat çektikten sonra Pentagon sözcüsü Yarbay Mike Andrews’ın sözlerini de aktardı.
PENTAGON SÖZCÜSÜ: TÜRK F-35 PİLOTLARI LUKE HAVA ÜSSÜ’NE ULAŞTI
Yarbay Andrews CNN İnt’e verdiği demeçte F-25 yapımcısı Lockheed Martin’ın Perşembe günü Fort Worth’te düzenleneceği tören sırasında Türkiye’ye teslim edeceği iki uçağın daha sonra Arizona’daki Luke Hava Üssü’nü doğru yola çıkacağını kaydetti.
“Türk F-35 pilotları Luke Hava Üssü’ne ulaştı ve yakında uçuş eğitimine başlayacak” diyen Andews ayırca “Türkiye, yakın ve kilit bir NATO müttefiki ve 2002’den beri F-35 programınına aktif bir katılımcı” ifadelerini de kullandı.
CNN İnt de Türkiye’nin uzun bir süre F-35 programının geliştirilmesinde yer almasına karşın "ABD ve Türkiye arasındaki ilişkiler bozulurken" ABD Senatosu'nun Ulusal Savunma Yetki Yasası'nın dilinde değişiklik yaparak Türkiye’nin radara yakalanmayan uçakları almasını bloke etmeye çalıştığını söyledi.
Senato’nun Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sisteminin planlanan alımı ve ABD’li rakip Andrew Brunson’un Türkiye’deki tutukluluğundan kaygı dile getirdiğini belirten CNN, birçok ABD yetkilisinin de S-400 gibi başlıca bir Rus askeri sisteminin, NATO ortağı olan Türkiye tarafından kullanınan ittifak sistemleriyle uyumsuz olması nedeniyle duyduğu endişeyi de ifade etttiklerini de kaydetti.
SAVUNMA YETKİLİSİ: MATTİS KONGRE’NİN GİRİŞİMLERİNE KARŞI”
Ancak CNN’e konuşan bir savunma yetkilisi de ABD Savunma Bakanı James Mattis’in “Kongre’nin Türkiye’nin ileri savaş uçaklarını teslim almasını bloke etme çabalarına karşı olduğunu” söyledi.
Söz konusu yetkili “Mattis, Senato’nun savunma yasası versiyonunda kullanılan dilin Başkan Donald Trump tarafından imzalanacak olan nihai versiyona girmemesini sağlamak için Kongre üyelerinin nezdinde aktif girişimlerde bulunduğunu” söyledi.
Senatonun ise Pazartesi günü Ulusal Savunma Yetki Yasası versiyonunu onayladığına dikkat çekildiği haberde, Ulusal Savunma Yetki Yasası’nın imzası için Trump’a sunulmasından önce Senato ve Temsilciler Meclisi’nin farklı versiyonları arasında bir uzlaşının sağlanması gereğine de vurgu yapıldı.
CNN İnt, Ankara’dan Kongre’den gelen engellere gösterilen tepkilere de yer verdiği haberinde F-35 programında 12 ülkenin yer aldığına, uçağın geliştirilmesine katılan dokuz ortak arasında ise ABD, Türkiye, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Danimarka ve Norveç’in bulunduğuna dikkat çektikten sonra şöyle devam ediyor:
“Kanada, Danimarka ve Türkiye dışındaki tüm bu ülkeler F-35 uçağını teslim almaya başladı. İsrail, Japonya ve Güney Kore ise dış askeri satışları aracılığıyla uçakları da aldılar.”