Almanya siyasetinde dikkatler yarın Brüksel’de yapılacak NATO Zirvesi’ne çevrildi. Zirvenin resmi gündeminde yer almasa da Almanya ve Türkiye arasında yaşanan İncirlik krizinin de zirve sırasındaki liderlerin ikili temaslarında gündeme gelmesi bekleniyor.
DWelle Türkçe Almanya'nın, Türkiye’nin Alman milletvekillerine İncirlik’te IŞİD’le mücadele kapsamında görev yapan Alman askerlerini ziyaret izni vermemesine tepkili olduğunu belirterek "Bu nedenle Almanya, İncirlik’te görev yapan askeri birliğini geri çekmeyi gözden geçiriyor. Berlin, bu konuda kararını NATO zirvesi sonrasına bırakmıştı” dedi. Habere şöyle devam edildi:
“Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, konunun Başbakan Angela Merkel ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Brüksel’de ele alınmasını beklediklerini söylemiş, bundan sonra Alman askerlerini bir başka ülkeye gönderip göndermeme konusunda kararlarını vereceklerini söylemişti.”
Ancak Angela Merkel’in Erdoğan ile ikili bir görüşmenin olup olmayacağı belirsizliğini koruduğu belirten DW, “Peki, İncirlik krizi, iki ülke arasındaki gerilim NATO Zirvesi sırasında aşılabilir mi?” sorusuna da yanıt aradı.
"UZUN SOLUKLU BİR SÜREÇ BEKLİYOR, ANİ KARARLARDAN KAÇINILMALI"
Bu çerçevede değerlendirmelerine yer verilen Alman Dış İlişkiler Konseyi'nin (DGAP) savunma uzmanı Dr. Christian Mölling, Merkel ve Erdoğan’ın zirve sırasında bir görüşme yapması mümkün olsa da bu gerilimin aşılması için çok daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu söyledi. Alman uzman, “Biraz itidalli, sabırlı olunmalı. Çünkü bizi Türkiye ile işbirliğinin güçleşeceği uzun soluklu bir süreç bekliyor. Öncelik iletişim kanallarını açık tutmak olmalı. Ani kararlardan kaçınılmalı” şeklinde konuştu.
BAĞLAYICI STANDART TALEBİ GERÇEKÇİ GÖRÜNMÜYOR
Mölling, bazı Alman siyasetçilerden gelen, İncirlik'te yaşanan anlaşmazlığın tekrarlanmaması için NATO'da karar alınması, müttefik ülkelerdeki askeri görevlendirmelerde milletvekili ziyaretlerini düzenleyen temel standartların belirlenmesi, bunların bağlayıcı olması taleplerinin “çok da gerçekleştirilebilir olmadığını" belirtti.
Almanya’da ordunun denetimi konusunda özgün bir durum olduğunu, orduyu hükümetin değil parlamentonun denetlediğini anımsatan Mölling, “Almanya siyasi ziyaretlerle ilgili temel standartların belirlenmesi beklentisinde yalnız değil ama diğer müttefik ülkelerin bu temel standartların belirlenmesi beklentisi Almanya’nınki kadar güçlü değil” dedi.
İncirlik Krizini Tartışan Almanya’da Dikkatler Nato Zirvesi’ne Çevrildi
Almanya siyasetinde dikkatler yarın Brüksel’de yapılacak NATO Zirvesi’ne çevrildi. Zirvenin resmi gündeminde yer almasa da Almanya ve Türkiye arasında yaşanan İncirlik krizinin de zirve sırasındaki liderlerin ikili temaslarında gündeme gelmesi bekleniyor.
24 Mayıs 2017 Çarşamba 14:40