Pandanın atalarına ait Çin’de bulunan fosiller, araştırmacılara, pandaların “altıncı parmağına” ilişkin olarak yanıt bekleyen soruları çözme olanağı veriyor. Söz konusu altıncı parmak pandaya, esas yemeği olan bambu kamışlarını tutma olanağı sağlayan parmak. Keşif konusu fosil, pandanın, altı ila sekiz milyon yıl önce Çin’de yaşayıp sonradan nesli tükenmiş ‘Ailurarctos’ adlı atasına ait.
Yaklaşık altı milyon yıllık fosiller, güneybatı Çin’in Yunnan eyaletinde keşfedildi. Bu fosillerde çok geniş bir bilek kemiğinin varlığı özellikle dikkat çekiyor. Söz konusu kemik bugünün dev pandasında bulunan altıncı parmağın en eski kanıtı olarak görülüyor. Araştırmacılar Scientific Reports adlı derginin son sayısında bu parmağı pandaya kalın bambu kamışlarını tutma ve kırma olanağı verdiğini belirtiyor.
Tanınmış paleontoloji uzmanı Wang Xiaoming, dev pandanın aslında nadir bir vaka olarak etobur bir memeli hayvan olup sonradan otobur olduğunu belirtiyor. Yalancı baş parmak, ilk kez pandaların beslenme açısından geçirdikleri evrimin muhtemel aşamalarını ve kronolojisini gösteriyor. Gerçi bu baş parmağın varlığı araştırmacılar tarafından bir yüzyıldır biliniyor; ancak son bulunan fosil yanıtsız kalmış birçok soruya, örneğin hiçbir başka ayıda bulunmayan bu ek parmağın oluşup gelişme sürecinin incelenebilmesini olanak veriyor.
Pandalar, milyonlarca yıl önce atalarının bol protein sağlayan etobur beslenme rejimini terk edip besleyiciliği düşük olan ama Güney Çin’de her mevsim bulunan bambu ile beslenmeye başladı. Günde 15 saat boyunca bambu yiyen pandalardan yetişkin olan biri, günde 45 kilogram bambu tüketiyor. Esas olarak vejetaryen olan dev pandaların, yine de ara sıra küçük hayvanları avladıkları biliniyor.