Ülkedeki yoksulluğu tamamen bitiren Çin’in yeni hedefi sayısı 400 milyonu geçen orta sınıf varlığını artırmak. “Zeytin biçimli gelir dağılımı yapısı” olarak adlandırılan yeni plan, Finansal ve Ekonomik İşler Merkezi Komitesi’nin 10’uncu toplantısında masaya yatırıldı. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in başkanlığında düzenlenen toplantıda, nitelikli kalkınma yoluyla ortak refahın gerçekleştirilmesi hedefine vurgu yapıldı ve bu hedefe ulaşabilmek için orta gelirli sınıfın genişletilmesi, düşük gelirli toplulukların gelirlerinin yükseltilmesi, yüksek gelirlerin makul şekilde ayarlanması ve yasadışı yollarla gelir elde edilmesinin engellenmesi gibi yollar masaya yatırıldı.
Reform ve dışa açılma politikasının hayata geçirilmeye başlandığı 1978 yılından önce Çin’de vatandaşların gelirleri çok düşük ancak gelir dağılımı ise dengeliydi. Reform ve dışa açılma politikasının başlamasından sonra Çin ekonomisinin hızlı büyüme dönemine girmesiyle birlikte Çin’in gelir dağılımı yapısı da, nüfusun çoğunun düşük ve az bir kısmının ise yüksek gelirli olduğu bir yapıya dönüştü. Bu gelir dağılımı yapısına kıyasla, “zeytin biçimli” yapı daha istikrarlı ve daha güvenli olarak kabul ediliyor.
Hedef 900 milyona ulaştırmak
Gelişmiş ülkelerin neredeyse tamamında orta gelirli sınıf, nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturuyor. 1 milyar 400 milyon nüfusa sahip Çin’de orta sınıfın mevcudu 400 milyonun üzerinde. Bu sayı pek çok ülkenin nüfusundan daha büyük. Buna rağmen, gelişmiş ülkelere kıyasla Çin’in orta gelir sınıfının nüfusun tamamına oranı düşük; ancak bu sayının yükselmesi için de büyük bir potansiyel var.
Çin Uluslararası Ekonomik Değişim Merkezi’nden Baş Ekonomist Chen Wenling, mevcut durumda Çin’de 400 milyon olan orta gelirli nüfusun gelecek 10-15 yıl içinde 800-900 milyon civarında olmasının beklendiğine işaret etti.
Varlıklı girişimcilere “hayırseverlik” çağrısı
Çin ekonomisinin hızla büyümesiyle birlikte, Çinlilerin gelirleri 20 sene önceye göre çok arttı. Ancak gelir dağılımındaki dengesizlik de büyüyor. Toplantıda, yüksek gelirli girişimcilerin hayırsever girişimlerle topluma daha fazla katkıda bulunması konusunda teşvik politikaları da görüşüldü.
Pekin Üniversitesi Milli Ekonomi Araştırma Merkezi Başkanı Su Jian, konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi: “Gövdesi kalın, uçları ince olan zeytin biçimli gelir dağılımı piramidi, gelir dağılımı için en ideal yapı. Sadece Çin değil, neredeyse hemen hemen bütün ülkeler böyle bir yapıya sahip olmak için çabalıyor. Bu hedefe ulaşılmasının yolu da orta gelirli sınıfın büyütülmesinden geçiyor.”
Çin’in ilerleyen dönemdeki kalkınma sürecinde, düzenlemeleri söz konusu hedefe doğru yönelteceğini vurgulayan Su, “Tabii ki bu, asla yüksek gelirli sınıfın yok olacağı anlamına gelmiyor” dedi.