Dünya ekonomisi 2020 yılında COVID-19 salgınının etkisiyle gerilerken, Çin, pozitif büyüme kaydeden tek başlıca ekonomi oldu.
Çin ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinde küresel ölçekteki gerileme eğilimine rağmen ilerleme sağlandı.
Çin'in Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Liu Yuhua, kısa süre önce Çin Medya Grubu’na (CMG) verdiği özel demeçte, Çin ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2020 yılında önceki yıla kıyasla yüzde 15,6 artarak 24 milyar 80 milyon dolara ulaştığını kaydetti.
Salgın döneminde, Çin ve Türkiye'nin sağladıkları karşılıklı desteklerle salgının ekonomi üzerindeki olumsuz etkisini birlikte kontrol altına aldığına dikkat çeken Liu, ikili ekonomik ve ticari işbirliğinde küresel trende karşın büyüme elde edildiğini, Çin'in Türkiye'den yaptığı ithalatın yüzde 6,3 artarak 3 milyar 720 milyon dolara ulaştığını söyledi.
Liu Yuhua, "Geçen yıl Türkiye’den Çin'e süt ürünleri ve kanatlı hayvan ürünleri ihracatını destekledik. Ayrıca kiraz, antep fıstığı ve su ürünleri gibi kaliteli ürünlerin alımını da genişlettik. Türk tarım ürünleri dünya çapında önemli bir rekabet gücüne sahip ve bu da Çin piyasasının taleplerine uygun." ifadelerini kullandı.
2020 yılında Çin ve Türkiye arasındaki Kuşak ve Yol projesinin ortak inşasına dair işbirliği de istikrarlı şekilde ilerledi.
Liu, konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Çin sermayeli şirketlerin geçen yıl Türkiye'de imzaladıkları yeni sözleşmelerin tutarı bir önceki yıla göre yüzde 242,7 artarak 4 milyar 599 milyon dolar olarak kaydedildi. 2020 yılı sonu itibarıyla Çinli şirketlerin Türkiye'de gerçekleştirdikleri toplam ciro miktarı 25 milyar 940 milyon doları, projelerin tamamından elde edilen ciro tutarı 16 milyar 80 milyon doları buldu.” diye konuştu.
Söz konusu projeler arasında Konya'daki hafif raylı sistem projesi, Aksaray’da bulunan doğal gaz depolama tesisinin ikinci aşaması ve Çanakkale Köprüsü projesi de bulunuyor.
Geçen yıl elde edilen başarıların, iki ülkenin ortak çabalarından kaynaklandığının altını çizen Liu, ili ülkenin salgınla mücadelenin yanında, ekonomik ve ticari işbirliği sürdürdüğünü belirtti.
Çin’in Türkiye'nin güvenilir tedarikçisi hâline geldiğine işaret eden Liu, Türkiye’nin Çin'in bilgisayar ve cep telefonu gibi üretiminde avantajlı olduğu ürünlerine talebinin hızla arttığını, Çinli cep telefonu üreticilerinin Türkiye piyasasındaki payının ilk kez yüzde 50’nin üzerine çıktığını ifade etti.
Liu, son dönemde MI ve OPPO dâhil olmak üzere çok sayıda cep telefonu şirketinin Türkiye’ye yatırım yaptığını dile getirdi.
İkili işbirliğinin önemli fırsatlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Liu, mevcut fırsatların değerlendirilerek işbirliğinin pekiştirilmesi, özellikle ekonomik ve ticari işbirliğinin daha da ilerletilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.