Çin Ulusal Tekstil ve Konfeksiyon Konseyi ile ülkedeki 12 sektörel dernek, ABD’nin onayladığı sözde “Uygurların Zorla Çalıştırılmasını Önleme Yasası”na tepki gösterdi.
Çin tekstil sektörünün ortak açıklamasında, ABD’nin Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin ürünlerinin küresel tedarik zincirine girmesini engellemek için çıkarttığı yasaya ve uyguladığı tek taraflı tedbirlere kararlılıkla karşı çıktıkları belirtildi.
Xinjiang Tekstil Derneği’nin ocak ayında yayımladığı raporun, Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nde sözde "zorla çalıştırma" olmadığını ayrıntılarıyla göstermesine karşın Washington’un onayladığı sözde yasanın, gerçeklere aykırı olarak Xinjiang’da imal edilen tüm ürünlere “zorla çalıştırma” etiketi yapıştırmayı istediği belirtilen açıklamada, ABD’nin bu adımının uluslararası ekonomi ve ticaret kuralları açısından vahim ve tehlikeli bir örnek oluşturduğu vurgulandı.
Açıklamada, dünya tarafından tanınan yüksek kaliteli Xinjiang pamuğunun dünya genelinde tüketici talebini karşıladığı gibi, Çin'in ve küresel tekstil endüstrisinin sağlıklı ve sürdürülebilir kalkınması için önemli bir hammadde olduğuna dikkat çekildi.
Çin’in dünyanın en büyük ve eksiksiz endüstriyel zincirinin yanı sıra, bağımsız bir tekstil ve hazır giyim endüstrisine sahip olduğunun altı çizilen açıklamada, Çin’in dünyanın en büyük tekstil ve hazır giyim ara ürün piyasasını ve perakende piyasasını kurduğu da kaydedildi.
Çin tekstil sektörü, ABD’nin Çin hükümetinin, Çin tekstil sektörünün ve Çinli tüketicilerin tutumuna saygı göstererek, söz konusu yanlış yasayı ve tedbirleri iptal etmeye çağırdı.
Açıklamada, Xinjiang’da pamuk yetiştirilmesinin ve üretilmesinin, Xinjiang pamuğunun ve ürünlerinin yurt içinde ve yurt dışındaki ticaretinin ve tüketiminin desteklenmeye devam edileceği dile getirildi.