İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin, ekonomideki kötü gidişattan dolayı İran Meclisi’nde soru önergelerine verdiği yanıtlardan memnun olmayan milletvekillerinin, konuyu yargıya taşımaya karar verdiği bildiriliyor.
Alman medyasına göre, Hasan Ruhani, ekonomideki kötü gidişat ve artan hayat pahalılığı konularında milletvekillerinin soruları üzerine yaptığı açıklamalardan tatmin olmayan milletvekilleri ekonomi yönetiminde yasa ihlali yapılıp yapılmadığını tespit etmek üzere konunun yargıya taşınmasına karar verdi.
Meclis’teki konuşması sırasında hükümetin performansını savunan Ruhani, ekonomik sıkıntıların nükleer anlaşmadan çekilen ABD’nin yeni yaptırımlar uygulamaya başlamasıyla ortaya çıktığını belirtti.
Yanıtlar Tatmin Etmedi
DW Türkçe, Ruhani’ye yöneltilen beş sorunun dördünden tatmin olmayan milletvekillerinin ekonomi yönetiminde yasa ihlali yapılıp yapılmadığını tespit etmek üzere konuyu yargıya taşımaya karar verdiğini söylediği haberinde şu yorumu yaptı:
“Ruhani’nin Meclis önünde verebildiği tek tatmin edici yanıt bankacılık sistemi ile ilgili olan soruya ilişkin oldu. Ancak özellikle finans sektöründe ve döviz piyasaları pazarında neden reform gerçekleştirmediği ve nükleer anlaşmanın üzerinden iki yıl geçmiş olmasına karşın İran bankalarının küresel finansal hizmetlere erişiminde niçin yeterli seviyeye ulaşılmadığına dair sorulara verilen yanıtlar milletvekillerini tatmin etmedi.”
Bu arada, İran’da Meclis’in Cumhurbaşkanını azletme yetkisi olsa da şu aşamada bu seçenek gündemde bulunmadığını belirten DW, ülkedeki kötü ekonomik gidişattan dolayı Ekonomi ve Maliye Bakanı Mesud Kerbasiyan geçen hafta mecliste düzenlenen bir gensoru ile azledilmişti. Ruhani’nin kabinesinde 8 Ağustos’ta da Çalışma Bakanı Ali Rebii gensoru oylamasıyla azledilmişti. Cumhurbaşkanı ayrıca Temmuz ayında İran Merkez Bankası Başkanını görevden almıştı.”
Ruhani'nin Görevden Alınması Beklenmiyor
Haberde, zor günler geçirmesine rağmen Ruhani’nin koltuğunda bir değişiklik beklenmediği vurgulanırken de İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Cumhurbaşkanının görevden alınmasının "düşmanın elini güçlendireceğini" söyleyerek bu seçeneği rafa kaldırdığını anımsattı.
DW, İran’da artan hayat pahalılığı ve ekonomik sıkıntılar dolayısıyla başlayan ve 80 kente ve kasaba merkezine yayılan protesto gösterilerinde şu ana kadar 25 kişinin hayatını kaybettiğinin altını çizdi.