Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerde gözlenen yumuşama eğilimi, Alman basınında öne çıkan konuların arasında yer alıyor.
STUTTGARTER NACHRİCHTEN: BERLİN’İN TÜRKİYE’YE EL UZATMASININ TAM ZAMANI
Stuttgarter Nachrichten gazetesi, Ankara’nın Almanya’nın Türkiye ile ilgili seyahat uyarısını geri çekmesi talebine işaret ederek, “Almanya ile Türkiye’nin ilişkileri yeniden inşa etmeye çalıştığı aşikar” diyor. Gazete DW Türkçe’nin yansıttığı yorumda şunları söylüyor:
“Günlük politikanın öfkeleri, tahrikleri, küstahlıkları arasında zedelenmek yerine, her iki ülkenin eskilerden gelen dostluğuna uygun düşecek bir gelişme olacaktır bu. Alman turistler 2018’de Türkiye’yi yeniden keşfedecek. 2017’de Alman turistlerin sayısı dört milyon sınırının, yani rekor yıl olan 2015’teki 5 milyon 600 bin rakamının oldukça altında kalmıştı. Tatilcilerin artık Türkiye ile barışmak istediği izlenimi doğuyor. Berlin’in abartılı seyahat uyarısını geri alarak mesaj göndermesi ve elini uzatması için bundan daha iyi bir an olamaz.”
NÜRNBERGER NACHRİCHTEN: AVRUPALILAR DİYALOG ROTASINA DÖNMELİ
Nürnberger Nachrichten gazetesi ise iki ülke arasında buzların erimeye yüz tutmasını değerlendirirken, Türkiye’nin “Almanlara ve Avrupalılara ihtiyacının olduğunu” savunuyor. Türkiye’de ekonomi büyüme devam etse de “ülkenin ticari bilançosu oldukça kötüleştiğini, enflasyon tehlikeli bir biçimde tırmandığını, liranın önemli bir değer kaybına uğradığını” öne süren gazete, şu görüşleri de dile getiriyor:
“Tüm bunlar Türkiye’nin Katar gibi ülkelere bağımlılığını artırıyor ki bu da pek hayra alâmet değil! Özetle Türkiye yönetimini, bir şeylerin idrak edilmesi değil, zorunluluklar yönlendiriyor. Ama her şeye rağmen Avrupalılar diyalog rotasına yeniden dönmelidir.”