AB Genel İşler Konseyi’nin Türkiye ile Gümrük Birliği'nin genişletilmesi için müzakerelere şu an için başlamama kararı aldığına dikkat çekilirken toplantıda Avusturya'nın Türkiye ile üyelik müzakerelerine resmen son verilmesi talebinin ise destek görmediği de belirtiliyor.
Üye ülkelerin Dışişleri ve AB bakanlarının katıldığı AB Genel İşler Konseyi'nin Salı akşamı Lüksemburg'da yapılan toplantısı sonrası yapılan açıklamada, Gümrük Birliği'nin genişletilmesi için müzakerelere şu an için başlanmayacağı belirtilirken, Türkiye'nin “son dönemde AB'den giderek uzaklaştığı, hukukun üstünlüğü, temel haklar ve ifade özgürlüğü alanlardaki gerilemenin çok kaygı verici olduğu” kaydedildi.
MERKEL “MÜMKÜN OLMADIĞINI” SÖYLEMİŞTİ
DW Türkçe, bu gelişmeyi yansıttığı haberinde, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in aylar önce yaptığı açıklamalarda, Türkiye'deki siyasi gelişmeler nedeniyle Gümrük Birliği'nin genişletilmesinin mümkün olmadığını dile getirdiğini anımsattı.
“Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği'nin tarım ürünleri ile hizmet sektörünü de kapsayacak şekilde genişletilmesinin Türkiye'ye bir çok avantaj sağlaması bekleniyordu” denildiği haberde, toplantıda “Avusturya'nın Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerine resmen son verilmesi yönündeki talebinin ise çoğunluğun desteğini alamadığına” dikkat çekti.
DW, AB'nin Türkiye'nin ile üyelik müzakerelerini askıya almamasına neden olarak mülteci krizinin gösterildiğini vurgularken, “AB'ye üye bir çok ülkenin, müzakelere son verilmesi veya resmi olarak askıya alınmasının Türkiye ile yapılan mülteci mutabakatının tehlikeye girmesinden kaygı duyduğu belirtiliyor” dedi.