Öne Çıkanlar Covid19 Chennai Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin Mehmet Dinçerler Serap Günal Hatayspor 3600 ek gösterge Devrim Çetin Şenol İpek Almatı Kuşadası Belediyesi

“Yapısal Reformları Hızla Hayata Geçirerek Güçlü Bir Yatırım İklimi Oluşturmaya Devam Edeceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle, ülkemiz sanayinin yüksek teknoloji, sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklı dönüşümünde yeni sayfa açacak programların yarın kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı.

Bakan Kacır, İstanbul’da Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın düzenlediği (MESS) “Bugünü Yönet, Geleceği Hayal Et” programına katıldı. MESS’in 65 yıllık serüveniyle; çalışma hayatı içinde güzide bir yere sahip Türkiye’nin ilk ve en büyük işveren sendikası olduğunu belirterek, şunları söyledi:

BÜYÜME RAKAMLARI: Bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 5,7’lik bir büyüme gerçekleştirdik. Bu oranla OECD ülkeleri arasında lider, G20 ülkeleri içinde ikinci sıraya yerleştik. İstihdam sayımızı 32,9 milyon kişiye, istihdam oranımızı yüzde 50’ye yükselttik.  İşsizlik oranımız ise yüzde 8,4’le son 12 yılın en düşük seviyesine geriledi. İhracat tarafında büyümemizi sürdürüyoruz.

REZERVLERDE ARTIŞ: Merkez Bankası toplam rezervleri, 12 Temmuz haftasında bir önceki haftaya göre 5 milyar 348 milyon dolar artışla 153 milyar 796 milyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Swap hariç net rezervler de 22,2 milyar dolarla son 4,5 yılın zirvesine erişti. Yabancı mevduatların toplam mevduat içerisindeki payı hızla azalırken TL mevduatın toplam mevduat içerisindeki payı yüzde 51,2’ye ulaştı. KKM stoku TL bazında zirvesi olan geçen yıl ağustos ayına kıyasla 47 haftadır kesintisiz gerileyerek 1,5 trilyon lira azaldı.

ENFLASYONLA MÜCADELE: Ekonomi programımızın öncelikli hedefleri arasında yer alan enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesinde ilerleme kat ettik. Enflasyonla mücadeleye yönelik politika tedbirleri neticesinde haziran ayı ile birlikte dezenflasyon sürecimiz başladı. Ekim 2023’te 12 ay sonrası için yüzde 45,3 olan piyasanın enflasyon beklentisi bugün yüzde 30 düzeyine indi. Ekonomimizin artan dayanıklılığı ve güçlenen makro istikrarın etkisini de ülke risk priminde net şekilde görüyoruz. CDS primi 262 baz puana kadar indi.

TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTU: Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşları ülkemizin kredi notuna yönelik artışlara başladı. Türkiye'nin mevcut kredi notu görünümünü de pozitif olarak tescil ettiler. Tüm bunlar, programımıza duyulan güveni yansıtırken potansiyel not artışlarına da işaret ediyor. Önümüzdeki dönemde uluslararası doğrudan yatırımlarda da güçlü bir canlanma göreceğiz. Ekonomimizin dayanıklılığını artıran politikaları kararlılıkla sürdüreceğiz.

YATIRIMCI DOSTU POLİTİKA: Yatırımcı dostu politikalarla, sektörün ihtiyaç duyduğu yapısal reformları hızla hayata geçirerek güçlü bir yatırım iklimi oluşturmaya devam edeceğiz. Gerçekleştirdiğimiz atılımlarla birlikte, nitelikli insan kaynağı, güçlü alt yapısı ile önemli bir yatırım ve cazibe üssü olan ülkemizi, uluslararası doğrudan yatırımın çekim merkezi konumuna hızla yükseltecek.

AVRUPA DİJİTAL İNOVASYON MERKEZLERİ: KOBİ'lerimiz de dahil olmak üzere firmalarımızın dijital dönüşümüne yönelik desteklerimizi güçlendirmek amacıyla ‘’Dijital Avrupa Programı’’na katıldık. Dijital Avrupa Programı’nın en önemli mekanizmalarından, ülkemiz sanayisinin, KOBİ’lerinin ve kamu kurumlarının dijital dönüşümündeki önemli aktörlerden biri olacak 5 konsorsiyum “Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri” (ADİM/EDIH) ağına dahil oldu.

YAPAY ZEKA: İmalat sanayimizin yapay zeka teknolojileri odağında dijital dönüşüm süreçlerine entegrasyonunda önemli rol üstlenecek ve çok rekabetçi bir seçim sürecinde başarılı olarak Avrupa ADİM ağına dahil olmaya hak kazanan AI EDIH Türkiye konsorsiyumuna liderlik ettiği için bu vesileyle MESS’i tebrik ediyorum.

YATIRIMCILARIMIZIN YANINDAYIZ: Gerçekleşecek her yatırımda yatırımcılarımızın yanında, yakınında olmaya, ülkemizin her bir köşesini üretimle buluşturmak için üzerimize düşeni gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Bunun da bir örneği olarak, yarın Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle, ülkemiz sanayiinin yüksek teknoloji, sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklı dönüşümünde yeni bir sayfa açacak 4 programı kamuoyuyla paylaşacağız. 

YÜKSELEN YENİLİKÇİ TEKNOJİLER ÇAĞRISI: Mevcutta başarıyla yürüttüğümüz Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programımızın Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısını yarın ilan edeceğiz. Döngüsel ekonomi ve iklim teknolojileri, malzeme ve malzeme işleme teknolojileri, biyoteknoloji ve akıllı yaşam teknolojileri, yeni nesil bilgi ve iletişim teknolojileri, elektronik ve makine teknolojileri, afet teknolojileri olmak üzere 6 ana başlıkta 358 teknoloji alanında yatırımları Ar-Ge’den seri üretime uçtan uca destekleyeceğiz. Bu çağrıyla yenilikçi teknolojilerin ülkemizin kalkınma yolculuğunda sunduğu fırsatlardan en üst düzeyde istifade etmemizi sağlayacak Ar-Ge ve üretim altyapısını tesis etmeyi hedefliyoruz.

DİJİTAL VE YEŞİL DÖNÜŞÜM: İlan edeceğimiz Dijital ve Yeşil Dönüşüm Destek Programlarıyla kamu olarak sanayimizin ikiz dönüşümünde yalnızca teşvik eden değil aynı zamanda rehberlik eden bir yaklaşım izleyeceğiz. Program kapsamında firmalarımızdan ikiz dönüşüm için kısa, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarını adresleyen yol haritaları oluşturmalarını bekliyoruz. Yol haritası raporu uygun görülen ve destek kararı alınan projeleri gerçekleştiren tesislere yol haritasının uygulama süresince “Yeşil ve Dijital Dönüşüm Merkezleri” unvanı vereceğiz. Bu unvanı alan üretim tesislerinde ikiz dönüşüme yönelik yapılacak yatırımları; teşvik sistemimizdeki öncelikli yatırımlar uygulaması çerçevesinde destekleyeceğiz.

HIT-30 YÜKSEK TEKNOLOJİ YATIRIM PROGRAMI: Dördüncü olarak, ülkemizin yüksek teknoloji yatırımları için küresel cazibe merkezleri arasında yer almasını sağlayacak HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programını ve detaylarını yerli ve yabancı yatırımcılarımızın katılımıyla paylaşacağız. Ülkemizin yüksek teknoloji yatırımları için sunduğu değer önerisini güçlendirecek ve Türkiye’yi yüksek teknolojide devler ligine taşıyacak bu program kapsamında 8 alanda 30’un üzerinde öncelikli yatırım konusunda yatırımcılara bütüncül bir teşvik paketi sunacağız. Detayları Sayın Cumhurbaşkanımızca açıklanacak ve bugüne kadarki teşviklerimizin çok ötesinde bir kaynağı yüksek teknoloji yatırımlarına yönlendirecek bu program şimdiden ülkemize, milletimize hayırlı olsun.

CAZİP TEŞVİKLER SUNACAĞIZ: Devreye aldığımız bu dört program aynı zamanda önümüzdeki dönemde kamuoyuyla detaylarını paylaşacağımız yeni yatırım teşvik sistemimizin felsefesini de ruhunda barındırıyor.  Ülkemizin uzun vadeli hedefleriyle teşvik mekanizmalarımızı daha güçlü hizalayan yeni teşvik modelimizle yatırımcılara selektif ve program bazlı olarak cazip teşvikler sunacağız.

ULUSAL SANAYİ ALANLARI MASTER PLANI: Ayrıca imalat sanayimizin öncelikli ihtiyacı olarak gördüğümüz sanayi alanlarının genişletilmesi, bu sürecin bir parçası olarak sanayi alanlarının lojistik, altyapı ve üstyapı süreçlerinin de planlanmasını da hedefleyen Ulusal Sanayi Alanları Master Planı için de çalışmalarımızda sona yaklaştık.

BAŞARI HİKAYESİ: Ülkemizin yüksek teknoloji yatırımları ile buluşması, küresel bir üretim ve teknoloji üssü haline dönüşmesi sürecinde sanayicilerimizle yakın iş birliğimizin süreceğini vurgulamak isterim. Biz diyoruz ki; ortak geleceğimizi sırt sırta vererek şekillendirelim, daha büyük ve daha güçlü Türkiye hedefine giden yoldaki başarı hikayesini beraberce yazalım.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.