Stratejik ortak olan Türkiye ile Ukrayna arasında özellikle savunma sanayisi alanında gelişen ilişkiler farklı bir aşamaya geçiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna ziyareti sırasında “Türkiye Cumhuriyeti Ve Ukrayna Arasında İleri Teknolojiler, Havacılık Ve Uzay Alanında İşbirliği Çerçeve Anlaşması” hayata geçirildi.
Anlaşma ile Türk firmalarının ileri teknoloji, havacılık ve uzay alanında Ukrayna’da yapacakları yatırımlara özel teşvikler sağlanacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın imzaladığı anlaşma çerçevesinde 2035 yılına kadar Türk firmalarına çeşitli vergi istisnaları getirilecek.
Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi - SAHA İstanbul Başkanı Haluk Bayraktar, anlaşmanın iki ülke ilişkilerini daha ileri bir seviyeye taşıyacağına işaret ederek “Anlaşma, iki ülke arasında artık alıp satmaktan ziyade ortak proje geliştirme ve yatırım ikliminin oluşması için çok önemli bir adım. Ukrayna devleti yüksek teknoloji ve havacılık alanlarındaki tüm Türk firmalarının yatırımları için bir koruma kalkanı oluşturuyor.” dedi.
STRATEJİK ZİYARET
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Ukrayna arasındaki 'Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey'in 10'uncu Toplantısı' dolayısıyla Ukrayna'ya resmi ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında stratejik ortak olan iki ülke arasında “Türkiye Cumhuriyeti Ve Ukrayna Arasında İleri Teknolojiler, Havacılık Ve Uzay Alanında İşbirliği Çerçeve Anlaşması” imzalandı.
ÜST SEVİYEYE ÇIKACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin nezaretinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ile Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov anlaşmayı imza altına aldı. Anlaşma ile iki ülke arasındaki ilişkiler bir üst seviyeye çıkacak.
ÖNEMLİ TEŞVİKLER
Anlaşma sayesinde yüksek teknoloji, havacılık ve uzay alanlarında Ukrayna’ya yatırım yapacak Türk firmalarına önemli teşvikler sağlanacak. İki ülke arasındaki ortak çalışma alanları genişletilecek. Üretim, bilimsel ve teknik potansiyelin verimli kullanılması için uygun koşullar yaratılacak. Yüksek teknoloji ve havacılık endüstrisinde Türk şirketlerinin yatırım ortamının iyileştirilmesine olanak sağlanacak.
2035 YILINA KADAR GEÇERLİ
Anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile birlikte Türk yatırımlarına 2035 yılına kadar kurumlar vergisi, katma değer vergisi, gümrük vergisi istisnaları sağlanacak. Yatırım yapan Türk firmalarına gümrük ve vergi teşvikleri gibi bir dizi önemli imkan sunulacak.
YÜKSEK TEKNOLOJİ
SAHA İstanbul Başkanı Haluk Bayraktar, bu anlaşmanın stratejik ortak olan iki ülkenin ekonomik ilişkilerini, ticaret hacmini ve yüksek teknoloji geliştirmeye yönelik çalışmalarını çok daha ileri bir noktaya taşıyacağını söyledi.
YATIRIM İKLİMİ
Anlaşma sayesinde iki ülkenin dostluk bağlarının daha da güçleneceğini vurgulayan Bayraktar, “Anlaşma, iki ülke arasında artık alıp satmaktan ziyade ortak proje geliştirme ve yatırım ikliminin oluşması için çok önemli bir adım. Ukrayna devleti yüksek teknoloji ve havacılık alanlarındaki tüm Türk firmalarının yatırımları için bir koruma kalkanı oluşturuyor.” dedi.
ÖNEMLİ PROJELER ÇIKACAK
Bayraktar, anlaşmanın gümrük ve vergi muafiyetleri getireceğini kaydederek “İki ülkenin teknolojinin farklı katmanlarında uzmanlaştıkları alanlarda birbirlerinden öğrenecekleri çok şey var. Anlaşmayla birlikte yakın gelecekte dünya sahnesinde kendinden söz ettirecek çok önemli projeler geliştirileceğine inanıyoruz.” diye konuştu.
11 YILLIK STRATEJİK ORTAKLIK
25 Ocak 2011 tarihinde Türkiye ve Ukrayna arasında iki ülkeyi stratejik ortak seviyesine ulaştıran Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey’in oluşturulmasında yönelik ortak deklarasyon imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kiev’de konseyin 10’uncu toplantısına katıldı. Toplantıda, stratejik ortaklık düzeyindeki Türkiye-Ukrayna ilişkileri tüm boyutlarıyla gözden geçirilecek, iki ülke arasındaki iş birliğinin daha da derinleştirilmesi imkânları ele alındı.