Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda bulunan otomotiv ürünlerinin piyasa gözetimi ve denetimine (PGD) yönelik usul ve esasları yeniden tanımlayan “Otomotiv Ürünlerine İlişkin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği” yürürlüğe girdi.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada; “Otomotiv Ürünlerine İlişkin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği” 22.02.2018 tarih ve 30340 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu Yönetmelik ile piyasaya arz edilen yeni araçların ve otomotiv ürünlerinin ilgili teknik düzenlemelere ve güvenlik gereklerine uygun olup olmadığı denetlenerek, karayolu trafik güvenliğine katkı sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca firmalar tarafından yürütülen ve Bakanlığımızın koordinasyonunda gerçekleştirilen gönüllü geri çağırma faaliyetlerine ilişkin prosedür detaylı olarak tanımlanmıştır.
Bakanlığımızın ilgili birimleri, diğer ilgili Bakanlıklar, otomotiv sanayicileri, sivil toplum örgütleri ve birlikler olmak üzere sektörün tüm paydaşlarından alınan görüşlerle şekillenen Yönetmelik kapsamında yeni düzenlemeler getirilmiştir.
Bu düzenlemeler kapsamında getirilen en büyük yenilik;
- Üreticiler, geri çağırdığı araçların internet sayfasından sorgulanmasını sağlayacak alanların oluşturulması zorunlu hale getiriliyor.
- Yapılan ilan ve bildirimlere rağmen yükümlülüğünü yerine getirmeyen araç sahipleri için aracın trafikten geçici veya sürekli olarak men edilmesi veya periyodik muayenede kusurlu olarak değerlendirilmesi sağlanabilecek.
- Gönüllü geri çağırma faaliyetlerine konu olacak önlemler üreticinin talebi, ürünün özelliği ve piyasadaki yaygınlık durumu gibi kriterler göz önünde tutularak yapılacak risk değerlendirme sonucuna göre sınıflandırılacak ve Bakanlığımız tarafından onaylandıktan sonra ilgili firmalar tarafından uygulanacaktır.
Bakanlığımız tarafından yürütülecek bu Yönetmelik, otomotiv ürünlerinin daha etkin piyasa gözetimi ve denetimi sağlanarak; başta yerli üreticiler olmak üzere otomotiv sektörünün ve tüketicilerin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak şekilde gelişmesine katkıda bulunması hedeflenmektedir."