Öne Çıkanlar Kocaeli mitingi İşaretliler: Kurban Tuğrul Eryılmaz Mercedes Antalya Konyaaltı Üç Harfliler 3: Karabüyü terörist elektrik merkez bankası Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen 8 Haziran 2024 Cumartesi Gündemi 7 Haziran 2024 Cuma Gündem Özeti

"Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri Ağına Ülkemizden 5 Konsorsiyum Dahil Oldu"

Ulusal eşgüdümünü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin yaptığı Dijital Avrupa Programı’nın en önemli mekanizmalarından biri olan ve ülkemiz sanayisinin, KOBİ’lerinin ve kamu kurumlarının dijital dönüşümündeki önemli aktörlerden birisi olacak olan “Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri”nin (ADİM) ülkemizdeki temsilcileri belli oldu. Avrupa Komisyonu’nun çağrısı sonucunda, AB çapındaki 151 merkezden oluşan ADİM ağına ülkemizden 5 konsorsiyum dahil olmaya hak kazandı.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya adresi X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Dijital Avrupa Programı’nın en önemli mekanizmalarından, ülkemiz sanayisinin, KOBİ’lerinin ve kamu kurumlarının dijital dönüşümündeki önemli aktörlerden biri olacak “Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri” (ADİM/EDIH) ağına ülkemizden dahil olacak projeler belli oldu. Avrupa Komisyonu’nun çağrısı sonucunda, AB çapındaki 151 merkezden oluşan ADİM ağına ülkemizden 5 konsorsiyum dahil olmaya hak kazandı. Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğunda öncü olacak konsorsiyumlardaki kurumları tebrik ediyor, Dijital Avrupa Programında büyük başarılara beraberce imza atmayı umuyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Avrupa çapında stratejik dijital kapasitelerin oluşturulmasına ve dijital teknolojilerin kullanımının yaygınlaştırılmasına odaklanan ve 8,2 milyar Avroluk bütçesi olan Dijital Avrupa Programı, bir Avrupa ülkesinin tek başına gerçekleştiremeyeceği faaliyetleri destekleyecek ve Avrupa toplumu ve ekonomisinin dijital dönüşümünü şekillendirecek.

 

5 KONSORSİYUM DESTEKLENECEK

Avrupa Dijital İnovasyon Merkezlerinin (ADİM) ülkemizde kurulmasına yönelik Avrupa Komisyonu tarafından açılan çağrının sonuçları belli oldu. Yapılan değerlendirmeler sonucu ülkemizden toplam 5 konsorsiyum desteklenmeye hak kazandı:

-AI EDIH TÜRKİYE (Koordinatör: Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS))

-EDIH Anadolu (Koordinatör: Adana Sanayi Odası)

-AGRINNOVATIVE EDIH (Koordinatör: ITTM Tarım Teknolojileri A.Ş.)

-MİDAS (Koordinatör: İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği)

-EDIHWESTMARMARA (Koordinatör: Trakya Kalkınma Ajansı)

 

DİJİTAL DÖNÜŞÜME ÖNCÜLÜK EDECEKLER

Avrupa Birliği tarafından verilecek 4,5 milyon Avro’luk hibe ile beraber toplam 9 milyon Avro büyüklükte yatırımla kurulacak bu beş merkez, Avrupa’da faaliyet gösteren 151 ADİM’le aynı ağda yer alarak AB çapındaki çalışmalara katılım sağlayacak. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlaması beklenen bu merkezler 48 ay boyunca bulundukları bölgede başta KOBİ’ler ve kamu kurumlarının dijital dönüşümlerine önderlik edecek. Özellikle yatırım öncesi test, yatırımcı bulma desteği, eğitim desteği ve inovasyon ekosistemine erişim olmak üzere dört başlıkta verilecek bu hizmetler merkezler tarafından ücretsiz ya da maliyetine verilecek.

 

YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

“Yüksek Başarımlı Hesaplama”, “Yapay Zekâ”, “Siber Güvenlik”, “İleri Dijital Beceriler”, “Dijital Kapasitelerin Oluşturulması, En İyi Kullanımı ve Birlikte Çalışabilirlik” ile “Yarı İletkenler” stratejik hedefleri çerçevesinde kurgulanan Dijital Avrupa Programına, Türkiye 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren dahil oldu. Programın ulusal eşgüdümü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından yapılıyor.Program kapsamında sanayinin, KOBİ’lerin ve kamu kurumlarının dijital dönüşümünü desteklemek amacıyla Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri’nin (ADİM) ve bu merkezlerden oluşan AB ve Asosiye ülkelerin tüm bölgelerini kapsayan bir ağ yapısının kurulması öngörülüyor. ADİM’lerin, sanayi ve KOBİ politikaları başta olmak üzere AB politikalarının hayata geçirilmesinde, şirketlerin ve kamu sektörünün yeşil ve dijital dönüşümünün desteklenmesinde önemli bir araç olması bekleniyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.